Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и неговите френски и германски колеги Жан-Ив льо Дриан и Хайко Маас призоваха Русия в петък да спре струпването на войски по украинските граници и потвърдиха подкрепата си за Киев в конфронтацията му с Москва. Това съобщиха от Държавния департамент, цитирани от "Блумбърг".

Изявленията на висшите дипломати предполагат засилени консултации между съюзниците от НАТО относно обединяването на сили на Русия и това, което според украинските и западните власти е нарушение на примирието от подкрепяните от Русия бунтовници в Източна Украйна. Руските военни движения подхранват опасенията, че Москва се готви да изпрати сили в Украйна. Кремъл отрича, че войските му са заплаха, но казва, че те ще останат, докато намери за добре.

Украйна изключи офанзива срещу проруските сепаратисти

Украйна изключи офанзива срещу проруските сепаратисти

Освобождението на временно окупираните територии със сила неизбежно ще доведе до смъртта

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки каза пред репортери, че САЩ дипломатически се ангажират с Русия и други страни относно "ескалиращата руска агресия в Източна Украйна, включително чрез маневрите на руските войски по украинските граници". "Разбира се, ние сме в тясна консултация и работим с партньори и съюзници в региона, за да определим какво се случва и какво може да се направи по въпроса", каза тя и отказа да обсъжда допълнително "вътрешния дипломатически процес".

В четвъртък Псаки заяви, че Русия е събрала повече войски на източната граница на Украйна от 2014 г. насам, когато Москва анексира Крим и подкрепи завземането от сепаратистите на големи части от Източна Украйна. Тя не даде повече подробности и Съветът за национална сигурност отказа да предостави допълнителни подробности. През март 2014 г., когато конфликтът в Източна Украйна ескалира, според западните оценки броят на руските войски, милиция или специални части на границата на Украйна е от 25 000 до над 30 000.

В началото на април, Блинкън в телефонно разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба изрази подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Коментарите на Блинкън дойдоха след като главнокомандващият на Украйна Руслан Хомчак заяви, че Русия трупа въоръжени сили в близост до украинската граница "в заплаха за сигурността на страната". Това се случва, след като споразумението за прекратяване на огъня между Украйна и подкрепяните от Русия сепаратисти бе нарушено многократно.

На Блинкън следващата седмица предстоят срещи със служители на НАТО в Брюксел, по време на които ще бъде обсъдена и ситуацията в Украйна. Министърът на отбраната Лойд Остин ще бъде в Брюксел по същото време за среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, са съобщили източници. Държавният департамент отказа коментар.

Американските разрушители "Рузвелт" и "Доналд Кук" ще преминат през Босфора към Черно море през следващата седмица, обяви телевизионният канал NTV. По-рано източник от Министерството на външните работи на Турция съобщи, че два военни кораба ще преминат през Босфора на 14-15 април и ще останат в акваторията до 4-5 май.

Путин обвини Украйна в провокации в телефонен разговор с Меркел

Путин обвини Украйна в провокации в телефонен разговор с Меркел

Обсъдили са и Навални