Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел "изразиха безпокойство" заради скока на напрежението в Източна Украйна и обсъдиха хвърления в затвора опозиционер Алексей Навални в телефонен разговор, съобщи Кремъл.

Външният министър на Полша на спешна визита в Украйна заради заплаха за мира

Външният министър на Полша на спешна визита в Украйна заради заплаха за мира

Вероятно заплахата е Русия

Телефонният разговор се осъществи, след като сблъсъците между проруските сепаратисти и украинските сили се увеличиха през последните седмици, а руското военно струпване на границата засили опасенията от ескалация на конфликта.

"Президентът на Русия и канцлерът на Германия изразиха безпокойство от ескалацията на напрежението в югоизточната част на Украйна", се казва в изявление на Кремъл, цитирано от "Франс прес".

"Владимир Путин обърна внимание на провокативните действия на Киев, който напоследък целенасочено изостря ситуацията на фронтовата линия", добавиха от Кремъл.

Зеленски е в Донбас, посещава позииците на украинските военни

Зеленски е в Донбас, посещава позииците на украинските военни

Ще посети украински позиции близо до линията на контакт

Меркел от своя страна е поискала Русия да намали военно си присъствие в граничните райони с Украйна.

Според информация на германското правителство двамата държавни ръководители са обсъдили засилването на руското военно присъствие в Източна Украйна и "канцлерката е поискала това военно присъствие да бъде намалено с цел деескалация".

Украйна и западни държави обвиняват проруските сепаратисти и Москва, че предизвикват сблъсъци и напрежение в Източна Украйна.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски пътува до източната фронтова линия. През последните дни той се обърна към западните съюзници на страната си за подкрепа.

Конфликтът избухна през 2014 г., след като Москва анексира полуостров Крим и отне живота на над 13 000 души.

Киев и Западът обвиниха Русия, че подкрепя сепаратистите с оръжие и войски. Москва многократно отрича тези твърдения.

Мирните преговори, провеждани с посредничеството на Франция и Германия от 2015 г., не успяха да прекратят бойните действия.

Въпреки че Кремъл не отрича скорошните си премествания на войски на украинската граница, той настоя, че Москва не представлява заплаха.

САЩ се безпокоят за здравето на Навални, призовават ги да накажат Путин

САЩ се безпокоят за здравето на Навални, призовават ги да накажат Путин

Задържаният кремълски критик губи чувствителност в краката и ръцете

В днешния си разговори ръководителите на Германия и Русия са засегнали и темата за хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, който обяви гладна стачка миналата седмица с искане за подходящо лечение на болки в гърба и скованост в краката.

Двамата са обсъдили и конфликта в Сирия и политическата криза в Либия.