Кремъл заяви в сряда, че Русия ще държи военните си сили близо до границата на страната с Украйна, докато намери за добре и че те не представляват външна заплаха, съобщава "Ройтерс".

Във вторник Украйна призова НАТО да очертае пътя за присъединяването й към западния военен алианс, като поиска и незабавен отговор срещу Москва, след дни, в които Русия трупа войски в района на Донбас.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в сряда, че Русия разполага силите си на своя територия. Руските войски ще бъдат разположени на тези места, "докато ... военното ръководство и върховният главнокомандващ (Владимир Путин) сметнат за "необходимо", обясни Песков.

Той допълва, че няма информация за "плановете за разполагане и пренасочване" на военните и по този начин не може да отговори кога трябва да се очаква руските сили да се върнат на местата си за постоянно разполагане от райони в близост до границата между Русия и Украйна.

Украйна призова НАТО да изпрати "реален сигнал" към Русия

Украйна призова НАТО да изпрати "реален сигнал" към Русия

Столтенберг потвърди подкрепа, а за Кремъл членство в НАТО ще влоши ситуацията

Германското правителство, заедно с партньори, е загрижено за ситуацията в Източна Украйна и предполагаемото движение на руски войски близо до нейните граници и изрази загрижеността си към Москва. Това съобщи в сряда на брифинг представителят на германския кабинет на министрите Улрике Демер, цитирана от ТАСС.

"Както знаете, през последните дни НАТО, ЕС и много партньори изразиха загриженост относно засилването на военното присъствие на Русия. Германското правителство споделя тази загриженост и информира Москва за това". Германия и Франция са разтревожени от нарастващия брой нарушения на прекратяването на огъня в Донбас.

"Ние наблюдаваме много внимателно ситуацията и особено движението на руските войски и призоваваме страните да се въздържат. Германия, подобно на партньорите от НАТО, подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна", подчертава тя.

От своя страна представителят на външното министерство на Германия Кристофър Бургер заяви, че властите са в "интензивен контакт" с партньори за ситуацията в Източна Украйна и подчерта значението на мисията на ОССЕ за наблюдение на спазването на режима на прекратяване на огъня.

НАТО обикновено е отворена за нови членове, които се присъединяват към алианса, но присъединяването на Украйна в момента не е на дневен ред, обясни Демер.

"Както знаете, НАТО като цяло провежда политика на отворени врати. Украйна има право на свободен избор в съответствие с политическите си нужди, но понастоящем не се предвиждат по-нататъшни стъпки към членство".

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

Поради това загинаха украински войници...

Ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин коментира, че Донбас ще направи всичко възможно, за да гарантира, че конфликтът се разрешава чрез дипломация, съобщава ТАСС.

"Искам да подчертая, че Донбас не иска война, Донбас няма да започне война. Донбас ще направи всичко възможно, за да гарантира, че конфликтът се разрешава дипломатически", каза той на пресконференция в сряда по повод 7-ата годишнина от провъзгласяването на републиката.

Според Пушилин в момента няма нужда от обща мобилизация в ДНР. "Що се отнася до общата мобилизация, надявам се това да не се стигне до това, сега има няма такава нужда." Според него ситуацията по линията на контакт в Донбас е изключително турбулентна и се променя към по-лошо.

"Ситуацията на линията за контакт остава, уви, крайно неуредена, ситуацията нараства, променя се към по-лошо. Броят на атаките се увеличава. Вчера станахме свидетели на засилване на нов кръг на ескалация. Свикнали сме с факта, че щом някои високопоставени европейски или американски "гости" дойдат на своеобразна екскурзия, има демонстрация от въоръжените сили на Украйна", добави той.

В момента въоръжените сили на Украйна изграждат своя потенциал в Донбас. "Количеството оборудване, което е изтеглено до контактната линия, и това е записано в докладите на ОССЕ, броят на персонала, концентриран по линията на контакт от украинска страна, показва, че Украйна вече е готова да възобнови пълномащабни военни действия. Дали има достатъчно решителност, дали достатъчно осъзнава, че това ще бъде пагубно за самата Украйна и въпреки всичко ще даде заповед - трудно е да се каже."

Русия предупреди САЩ за последици от провокации в Донбас

Русия предупреди САЩ за последици от провокации в Донбас

Обсъдила е ситуацията със "западните покровители" и "Вашингтон трябва да се притеснява"