Русия трупа въоръжени сили в близост до украинските граници, което е заплаха за сигурността на страната, заяви украинският главнокомандващ Руслан Хомчак във вторник, обвинявайки Москва в провеждането на "агресивна политика" спрямо Киев, съобщава "Ройтерс". 

В изказване пред парламента Хомчак също обвини проруски сепаратисти в системно нарушаване на примирието в конфликта в Източна Украйна, договорен през юли 2020 г.

Украйна смята Русия за военен противник

Украйна смята Русия за военен противник

Това е записано в стратегията за сигурност на Украйна

Правителствените сили и проруските сепаратисти се обвиняват взаимно в нарушаване на примирието, а депутатите твърдят, че до момента тази година са убити 26 украински военнослужещи, включително четирима убити от снайперисти миналата седмица.

"Руската федерация продължава агресивната си политика спрямо Украйна", каза Хомчак пред парламента.

Хомчак каза, че руските войски от различни региони се събират близо до границите на Украйна под прикритието за поддържане на бойна готовност и подготовка за учения, "осъществявайки постепенно натрупване на войски близо до държавната граница на Украйна".

Армията на Украйна обяви висока готовност за членство в НАТО

Армията на Украйна обяви висока готовност за членство в НАТО

"Сигурен съм, че ще бъдем пълноправни членове на НАТО"

"Очаква се допълнителна концентрация от до 25 тактически групи, което заедно с вече разположените сили в близост до държавната граница на Украйна представлява заплаха за военната сигурност на държавата", каза Хомчак.

Той добави, че Москва разполага с 32 700 военнослужещи в Крим, анексиран от Русия през 2014 г., докато нейните офицери командват 28 000 военнослужещи сепаратисти, разположени във временно окупирани територии в източна Украйна.

Украйна, западните страни и НАТО обвиняват Русия, че изпраща войски и тежки оръжия за подпомагане на сепаратистите. Москва твърди, че предоставя само политическа и хуманитарна подкрепа на бунтовниците и че руснаците, които се бият в Украйна, са доброволци.

Москва обвини Киев за влошаващата се ситуация в Източна Украйна

Москва обвини Киев за влошаващата се ситуация в Източна Украйна

С Нормандския формат нещата са зле