Украйна смята Русия за военен противник. Това се казва в одобрената вчера стратегия за сигурност на страната, съобщава "Новости".

В документа се казва, че Москва заплашва държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, опитвайки се да възпрепятства европейската и евроатлантическата интеграция на Киев и да възстанови влиянието си.

Украйна наложи санкции на руснаци и френски евродепутати, посетили Крим

Украйна наложи санкции на руснаци и френски евродепутати, посетили Крим

Защото посещението било без разрешението на Киев

Според авторите на стратегията външната политика на Русия може да доведе "до по-нататъшна ескалация на въоръжена агресия срещу Украйна и да предизвика международен въоръжен конфликт в Европа".

Документът предвижда и край на руската окупация на Крим и Донбас.

Отношенията между Русия и Украйна се влошиха до крайна степен преди седем години след свалянето от власт на проруския украински президент Виктор Янукович след Майдана в Киев, когато Русия подкрепи създаването на самопровъзгласилите се "Донецка народна република" (ДНР) и "Луганска народна република" (ЛНР), а Крим беше окупиран от нея. През януари 2015 г. Върховната Рада прие изявление, в което Русия се определя като държава агресор.

Москва отрича обвиненията на украинската страна и ги нарича неприемливи: Русия не участвала във вътрешния украински конфликт и била заинтересована Киев да преодолее политическата и икономическата криза.

Украйна наложи санкции на Янукович и други бивши управляващи

Украйна наложи санкции на Янукович и други бивши управляващи

Замразяват се активи и се отнемат награди