Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Руслан Хомчак увери, че украинските военни са готови за членство в НАТО, като ги оцени с 8,5-9 точки по десетобалната система.

"Сигурен съм, че ще бъдем пълноправни членове на НАТО... Смятам, че сред военните, на които ни дават домашна работа, по десетобалната скала бих поставил 8,5-9 точки. И аз скромно я занижавам", отбеляза Хомчак в интервю за главния редактор на изданието "Гордон".

Украйна смята Русия за военен противник

Украйна смята Русия за военен противник

Това е записано в стратегията за сигурност на Украйна

През декември 2014 г. Върховната Рада на Украйна измени два закона, отказвайки се от необвързания статут на държавата. През юни 2016 г. бяха приети допълнителни изменения, които определят членството в НАТО като външнополитическа цел на страната.

През февруари 2019 г. украинският парламент прие изменения в конституцията, закрепвайки курса на страната към ЕС и НАТО. Украйна стана шестата държава, получила статут на партньор на НАТО с разширени възможности. По-рано този статут получиха Австралия, Финландия, Грузия, Йордания и Швеция. Статутът на партньор с "разширени възможности" беше въведен в НАТО през 2014 г. за изграждане на по-дълбоки, по-специализирани двустранни отношения.

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви по-рано, че за да се присъедини към алианса, Украйна ще трябва да постигне редица критерии, чието реализиране ще отнеме много време. Експертите смятат, че Киев няма да може да претендира за членство в НАТО през следващите 20 години.

Кораб на САЩ с военна техника за Украйна акостира в Одеса

Кораб на САЩ с военна техника за Украйна акостира в Одеса

350 тона военно оборудване