Американски сухотоварен кораб с военна техника за въоръжените сили на Украйна пристигна в пристанището на Одеса, съобщава местното издание "Думская".

Корабът Ocean Glory е влязъл в пристанището вчера вечерта. По информация на "Думская" сухотоварният кораб е доставил около 350 тона военно оборудване, по-специално 35 армейски високопроходими автомобила HMMWV. Разтоварването на оборудването може да продължи до петък.

Сухотоварният кораб Ocean Glory е специализиран във военните превози.

Кораби на НАТО влязоха в пристанището на Одеса

Кораби на НАТО влязоха в пристанището на Одеса

Корабите са противоминни

По-рано Пентагонът заяви, че САЩ ще предоставят 150 млн. долара в рамките на Инициативата за помощ на Украйна в областта на сигурността (USAI) - след като американските власти се уверят, че Киев е постигнал значителен напредък в реформите в тази област.

В същото време проектът на бюджета за отбрана на САЩ, съгласуван и от двете камари на Конгреса, предвижда военна помощ за Украйна в размер на 250 милиона долара през тази фискална година.

В началото на февруари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън увери украинския външен министър Дмитро Кулеба, че администрацията на Джо Байдън е готова да предостави военна помощ на Киев, включително летални оръжия.

Русия многократно подчертава, че доставката на оръжие за Киев ще доведе до ескалация на конфликта в Донбас. Повечето европейски политици също се изказаха против. Например бившият председател на ОССЕ, германският президент Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че изпращането на оръжия в Украйна е изключително рисков и контрапродуктивен начин за излизане от кризата.

Пентагонът дава на Украйна 125 милиона долара военна помощ

Пентагонът дава на Украйна 125 милиона долара военна помощ

За да може Украйна да се защити по-ефективно срещу руската агресия