Кремъл обвини Киев, че не изпълнява мирните договорености за Източна Украйна и подчерта, че има отстъпление в разрешаването на конфликта, информира АФП.

Нормандския формат нещата са зле", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за руския вестник "Аргументи и факти".

Армията на Украйна обяви висока готовност за членство в НАТО

Армията на Украйна обяви висока готовност за членство в НАТО

"Сигурен съм, че ще бъдем пълноправни членове на НАТО"

"Може да се каже, че под президента Зеленски не е възможно да бъде постигнат някакъв напредък в прилагането на минския пакет от мерки и постигнатите споразумения в Париж", подчерта той.

Най-малко 16 украински войници са убити при боеве от средата на февруари. Киев обвинява Москва и сепаратистите в използване на забранени оръжия.

"Сега ние виждаме ескалация на напрежението по границата", каза Песков и подчерта, че умерените постижения от по-рано са изгубени.

Четирима войници убити при боеве в Източна Украйна

Четирима войници убити при боеве в Източна Украйна

Това е най-високата смъртност от съгласувания режим на тишина през юли 2020 г.

Песков коментира и други теми. Той изрази надежда, че Москва няма да бъде принудена да блокира западни технологични гиганти в страната, но подчерта, че компаниите трябва да спазват руските закони.

"Никой не иска пълна забрана и би било глупаво да се настоява за такава. Но е нужно да се принудят компаниите да следват правилата ни. Надяваме се, че няма да се стигне до там и ще бъдат намерени начини за разрешаване на конфликта", обясни Песков.

"Ако не искате да приемете нашите правила, не можете да работите тук. Нито една самоуважаваща се страна няма да позволи на компания да наложи правилата си. Това не е възможно", продължи говорителят.

По думите му Владимир Путин няма профили в социалните мрежи и не иска да си губи времето.

"Не се нуждае. Има роднини и близки, с които се може да разговаря", изтъкна говорителят.