Победителят е само един и това е ГЕРБ. Поне е редно да го признаете. Това заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ от парламентарната трибуна на 45-то Народно събрание.

Атанасова подчерта, че отговорността за милиони съдби е тежка. "Злобата и жаждата за реваншизъм и мъст не са достатъчни да се управлява държавата. Разбрахме, че Картаген трябва да бъде разрушен, но не разбрахме какво следва след това. Вие дължите отговор не на нас, а на всички хора, които са ви подкрепили. Единственото, което видяхме е, че в тази сложна и тежка обстановка парламентът започна работата си със закани за реваншизъм. Това ли са плодовете за вашата въображаема победа", обърна се Десислава Атанасова към колегите си депутати от другите парламентарни групи.

Време е шоуто да приключи, защото за разлика от шоуто на политическата сцена няма скечове, рядко са аплодисментите и поздравленията. В политиката има работа, компромиси, разочарования и рани, а днес най-висшата форма на смелост, която можем да проявим, е да си подадем ръка, да възстановим диалога и да опазим девиза на нашите предци: "Съединението прави силата. Бог да пази България!"

По думите й днес е време всички народни представители да поемат своята отговорност. Отговорността е тежка и често пъти тя е непоносима за онези, които гледат на политиката като средство за изграждане на имидж, посочи тя.

Бойко Борисов депозира оставката на кабинета
Обновена

Бойко Борисов депозира оставката на кабинета

Оставката е депозирана чрез деловодствата на двете институции

От позицията на хора с по-голям опит една криза не може да се управлява само с говорене. Една криза се управлява с действия и с вземане на решения, отбеляза Атанасова. Нито една от политическите партии не се доближава до резултата на ГЕРБ на парламентарните избори, доволна е Десислава Атанасова.

"Победителят се поздравява, но това зависи от политическия опит, възпитание и култура. Хората ценят направеното от нас или не виждат достатъчно добра алтернатива, която да ни бие по резултат", категорична бе Атанасова.

Сега е моментът всички ние да благодарим на цялата изборна администрация, която гарантира провеждането на честен и прозрачен вот, настоя тя и допълни, че парламентарните избори са преминали нормално. Най-голямото доказателство било признаването на резултатите от изборите, защото никой не ги оспорил.

ГЕРБ получили доверието на хората и ще предложат състав и структура на ново правителство, чиито членове ще имат готовност да се заемат с предизвикателствата.

ГЕРБ ще предложат кабинет, който може от ден първи да работи на високи обороти, както досегашното правителство. Ако ГЕРБ не успеят да съставят правителство, отговорността ще бъде на Слави Трифонов. "Още тук е време мълчанието да бъде нарушено и зрителите на шоуто да се запознаят с дългосрочните и краткосрочните намерения на останалите, настоя Атанасова.

ИТН стартира с промени в Изборния кодекс

ИТН стартира с промени в Изборния кодекс

Тошко Йорданов: Различен парламент, но най-вече закъснял

Атанасова посочи, че ни предстоят важни, бързи и тежки решения, защото "всички ние дължим отговори за важните за страната въпроси - мерките за бизнеса, новите ограничения, продължаване курса към еврозоната, общият разговор с РСМ, защитаване договорените 29 млрд. евро по Плана за възстановяване.

Ако някои мисли, че може да неглижира гласа на хората, то скоро ще плати тежка политическа цена, предупреди Атанасова. От ГЕРБ се ангажирали за нормалния политически диалог, което обаче не било прието, и това поведение е продиктувано от политическа неопитност или от неконтролируеми лични амбиции. Това замъглява най-важният факт - народът ни избира да служим на него, а не на собствените ни демони и страсти, подчерта Атанасова.

ГЕРБ приемат обидите и нападките с търпение, като са наясно със своята отговорност. "Омразата не гради, а единствено може да руши и да дълбае пропасти в обществото. Отрицанието на политическия опонент може да донесе временен успех, но след това този, който е използвал омразата за основно свое политическо оръжие, е длъжен да покаже с какво е по-добър и то в среда на разделение и гняв. Това е по-трудната задача и ако тя не бъде изпълнена, пътят е само един - обратно към политическото небитие"

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Даниел Митов ще е премиерът на ГЕРБ

Цвета Караянчева може да поеме отново ръководството на парламента

Хората не казали, че ГЕРБ не трябва да ги има, а ги излъчили за силно фрагментиран парламент и очакването да намерят съгласие и заедно да се борят с предизвикателствата пред страната. По думите на Атанасова това е трудна и отговорна задача, а "някои не са в състояние да участват в нейното решение и трудно я разбират". Новите избори в разгара на лятото е най-видният симптом за това неразбиране, изтъкна Атанасова.

"Готови сме да предложим управление на страната и да протегнем ръка към политическите опоненти. Ние отказваме да носим отговорност, ако страната бъде хвърлена към хаос и безпътица, за да може някоя партия да спечели още няколко хипотетични депутати. "Безвремието на един служебен кабинет ще бъде платено от българските граждани", предупреди тя.

Десислава Атанасова е сигурна, че всички народни представители чувстват тежестта на доверието на хората. България ще намери своите отговорни държавници, които ще работят всеотдайно, каза още Атанасова и призова: "Нека решаваме кризите, а не да ги задълбочаваме." От днес има работещ парламент и се надявам скоро да има работещо правителство, което да поеме своята отговорност с програма и с лице към хората, уточни Атанасова.

Тя очаква всички заедно да работят за наболелите за обществото проблеми. Днес се отправят големите политически послания, но трябва да си припомним, че всичко започва от конкретните наболели проблеми. Първите оценки за своята работа - новият парламент и правителство ще получат от това какви решения ще предложат в областта на здравната и социална сфера, посочи Атанасова.