Депутатите се скараха за това дали оставката на министрите от кабинета "Борисов-3" да бъде включена в дневния ред на законодателния орган.

Заместник-председателят на Народното събрание Татяна Дончева не иска трибуната на Народното събрание да се превръща в някаква менторска правна лекция или някакво юридическо сборище за лекции. Подаването на оставка на Министерския съвет е нарочен акт, посочи тя и настоя да не се губи излишно време. 

Близнашки не очаква ИТН да пропуснат шанса си за правителство

Близнашки не очаква ИТН да пропуснат шанса си за правителство

След като случайно са влезли в НС

Юристът Надежда Йорданова от "Демократична България" заяви, че тогава, когато има гласувана оставка, МС изпълнява функциите до избирането на нов Министерски съвет, (както е по Конституция - б.р.).

Александър Ненков от ГЕРБ добави, че днес хубаво щяло да се види кой е управляващ и кой е опозиция. Той не знае накъде да се обърне, когато говори на опонентите на ГЕРБ в 45-то Народно събрание. На мен ми е ясно каква е целта - искате да унижите ГЕРБ и Бойко Борисов, но трябва да знаете, че така унижавате всички хора, подкрепили този кабинет. Колкото и да не ви харесва, все пак трябва да се съобразите, подчерта Ненков.

Изборите минаха и отговорността е на вашите рамене. Колкото по-бързо направите правителство, толкова по-бързо омразният кабинет на Борисов ще отиде в историята, изтъкна той. "Стегнете се, направете си кабинет и кабинетът на Бойко Борисов ще отиде в историята", каза Александър Ненков.

Мика Зайкова от "Има такъв народ" заяви, че оставката трябва да се гласува и се противопоставя на това да се наричат текстовете на Конституцията и законите смешни.

В крайна сметка законотворците решиха оставката на правителството да влезе в дневния ред на Народното събрание.

Борисов събра министрите и излезе в отпуска

Борисов събра министрите и излезе в отпуска

Премиерът се захващал сериозно да работи по подготовката на новото правителство

Не само, че трябва да бъде гласувана и приета оставката, но на този стол трябва да дойде този, който я е внесъл, заяви Георги Свиленски от БСП. Депутатът попита дали Борисов е внесъл лично оставката, изразявайки съмнение дали не се е случил държавен преврат.

Свиленски призова Митева да положи всички усилия - институционални и законни, премиерът да бъде доведен в пленарната зала.

От своя страна Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!" заяви, че не е изненадан, че ПГ на ГЕРБ има нужда от правни консултации. Той поиска пряко излъчване на заседанието, защото щяло да е интересно.

Тома Биков също се включи в първата караница на 45-то Народно събрание. "Какво ще се случи, ако тази оставка бъде приета. Направете правителство веднага и Бойко Борисов няма да е премиер. Какво ще се случи, ако тази оставка бъде отхвърлена, попита Тома Биков.

Няма, отвърна му глас от залата. "Искам юрист да ми го каже, не фен", отвърна депутатът от ГЕРБ. "Смешни работи правите. Оставка може да се иска, да се гласува вот на недоверие, може и три пъти да я гласуваме, да дойдем извънредно тук. Ще загубим два часа в глупости, няма да увеличим така авторитета на парламента", каза още Биков.