"Този парламент ще бъде гротеска." Това са очакванията на бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки в сутрешния блок на БНТ.

По думите му било важно, че сме имали редовни избори, признати за законни, особено след "опита за държавен преврат миналото лято" - така Близнашки определя протестите. "Те (народните представители) ни вкараха в един театър на абсурда и сега ще гледаме едни много странни събития. Ще наблюдаваме такива кошмарни сцени, за които ни е бедна фантазията", заяви Близнашки, като обоснова очакванията си с това, че познава хората, които са вътре в НС.

Отказът да се оспорва резултатът от изборите, въпреки предварителните заявки за това, е следствие на предупреждението на външните наблюдатели "не си играйте с такива неща", по думите на Близнашки, подобно на предупреждението от страна на ЕП миналата година, че изборите у нас ще са редовни.

Близнашки обаче е сигурен, че ще има правителство с втория мандат. "Няма да пропуснат, това е уникален шанс след като си влязъл в парламента по случайност", посочи той.

Това правителство няма да бъде стабилно, но алтернативата е разгром на държавността. Тук ще бъде абсурд на абсурдите, изтъкна бившият служебен премиер.

Според него президентът е двигателят на събитията, а мечтата на задкулисието отдавна е президентска република.

Близнашки: Президентската република е "глуха улица за България"

Близнашки: Президентската република е "глуха улица за България"

Няма война между институциите, убеден бившият служебен премиер

По отношение на едно служебно правителство, Близнашки поясни, че президентът реди, но министър-председателят може да наложи вето върху редица кандидатури. Като пример той посочи своя собствен отказ от няколко кандидатури, докато най-накрая не му наложили един адвокат със спрени права. (бел.ред. Христо Иванов, сега лидер на "Да, България" бе министър на правосъдието в служебното правителство на Росен Плевнелиев)

Проф. Георги Близнашки определи кандидатурата на Даниел Митов за нов министър-председател като много добър вариант, но е малко вероятно да стане премиер. Добро решение е в чисто политически план от страна на министър-председателя Бойко Борисов, посочи той и изрече поредица от похвали към Митов: човек с финес, изтънченост, вроден аристократизъм...

Бившият служебен премиер очаква и другите партии да измислят кой да бъде премиер. Ситуацията е такава, която не търпи по-нататъшно отлагане, изключително тежка е, въпреки че пандемията на утихва, предупреди той и допълни, че е нужно правителство, което да спечели доверието на ЕС.

 Проф. Близнашки: Румен Радев прави нови и нови грешки

Проф. Близнашки: Румен Радев прави нови и нови грешки

Президентът трябва да е обединител, не опозиция...

"Много е важно как ще изглежда правителството и дали ще е убедително за ЕС или ще виждат странни екземпляри, които играят кючек на площада", отсече проф. Близнашки. Той очаква след няколко месеца нещата в страната да бъдат различни.

Според него е много важно да се избере държавен глава, който да има отговорно поведение. Нужен е друг тип ръководител, който да представи България пред света и да вдъхне доверие. Не може постоянно да атакуваш правителството и да очакваш другите държави да имат благоприятно поведение. Нужен е мъдрец, а не човек, който да размахва юмруци, каза още проф. Близнашки.

За новия председател на Народното събрание Ива Митева, проф. Близнашки заяви, че я подкрепя с двете си ръце.

По отношение на предложенията на народните представилите от първия ден на 45-то НС за промяна на Конституцията, проф. Близнашки обясни, че сегашната Конституция, създадена през 1991 година, е най-добрата Конституция от Централна и Източна Европа.

Отново е творение на българския народ и ние я създадохме със собствени сили, изтъкна проф. Близнашки. Промяната на Конституцията е неизбежна и винаги основно промените засягат съдебната власт, посочи той и допълни, че лошите навици умират трудно.

Според него ужасът е да не би да се потърси сметка, промяната да е с цел контрол върху съдебната власт. Създаването на ВСС е абсолютно непозната по нашите географски ширини. Само един състав завърши мандата си, а всички други съдебни съвети, формирани през години мандатът им е прекратяван предсрочни, отбеляза бившият служебен премиер.

Промяната в Конституцията няма да доведе до нищо добро, каза още проф. Георги Близнашки.

Проф. Близнашки: Естествен изход от ситуацията с Радев е оставка

Проф. Близнашки: Естествен изход от ситуацията с Радев е оставка

Президентът трябва да вземе еднo от най-важните решения в живота си, смята той