"Това е глуха улица за България", така бившия служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги Близнашки коментира откъслечните призиви за президентска република пред bTV.

По думите му, парламентарната демокрация е едно от малкото ценни неща, които сме постигнали в "този тежък и безкраен преход".

Най-ретроградните среди в нашето общество винаги са тласкали към авторитаризъм, България не трябва да влиза в този капан, посочи Близнашки. Държавниците ни трябва да са по-внимателни в изказа и да не се увличат в силни думи, защото това ще има дългосрочни последици, посъветва той.

"Всички, които се напъват за президентска република, идват от определени среди и се провалят с лекота. Не смятам, че на хоризонта се задава Велико народно събрание", добави конституционалистът. Според него Българската конституция е най-добрата в цяла Източна Европа.

Според бившия служебен премиер няма война между институциите. Така той коментира разменените реплики между президента Румен Радев и управляващите.

Цветанов нахока президента за големите му комплекси

Цветанов нахока президента за големите му комплекси

ГЕРБ похвалиха усилията си за утвърждаване на страната ни като международен фактор

Припомняме, в сряда, 18 април, председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че големите амбиции идвали от големи комплекси. Повод за думите му беше изказаната идея на президента Румен Радев, че е възможно да създаде своя партия след президентския си мандат.

Малко по-късно през деня премиерът Бойко Борисов заяви, че ще праща министрите си на отчет при президента за обществените поръчки, тъй като държавният глава беше казал в речта си пред студентите в УНСС, че не вижда какво се строи на "строителната площадка" България.
По-късно Цветанов обяви, че спира да говори за президента.

"Война няма и е много важно медиите да не насърчават подобен сблъсък. Това е много опасно - когато вкарваме институциите във война, не трябва да се допуска това. Има журналисти, които настояват президентът да свали правителството, имаше такива изявления.
На свой ред държавният глава трябва да е много предпазлив, когато решава да каже някои истини, които вълнуват обществото, защото той е арбитър, а не страна в конфликта. Когато опозицията е слаба, каквото и да направиш, не можеш да ѝ помогнеш особено. А и не трябва да се опитваш да го правиш", обясни Близнашки.

Илияна Йотова: Няма война на институциите, има истини, които казваме без страх

Илияна Йотова: Няма война на институциите, има истини, които казваме без страх

Щях да поискам оставката на социалния министър, обясни вицепрезидентът

Припомняме, по-рано и вицепрезидентът Илияна Йотова обясни, че няма война между институциите. От президентството казвали на глас някои истини, защото хората са ги избрали и те са им обещали това.