България ще изтегли постепенно своето участие от в мисията "Решителна подкрепа" в Афганистан. Контингентът ни е с общ състав до 120 военнослужещи, разположени в база "Летище Баграм" и в щаба на мисията в Кабул, съобщиха от Министерството на отбраната.

Българските военнослужещи изпълняват задачи по охрана на базите за разполагане и по подпомагане работата на щаба в областите специални операции, личен състав и логистика.

НАТО започва изтегляне от Афганистан през май

НАТО започва изтегляне от Афганистан през май

Алиансът категорично подкрепя Украйна и осъжда действията на Русия…

Решението за постепенно изтегляне от Афганистан бе взето на звънредна видеоконферентна среща на 14 април 2021 г. На нея участваха министрите на външните работи и на отбраната на държавите-членки на НАТО.

От страна на България беше изразена подкрепа за координираното и постепенно изтегляне на "Решителна подкрепа". Подчертахме необходимостта от внимателно планиране на процеса и единен подход в консултациите и дейностите на съюзниците, с цел гарантиране на максимална сигурност на силите. Изтъкнат бе трайният ни ангажимент към общите усилия за постигане на дългосрочен мир в Афганистан.

Форумът бе посветен на перспективите пред присъствието на НАТО в Афганистан и обстановката в и около Украйна. В срещата участваха намиращите се в Брюксел държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретар по отбрана Лойд Остин.

Русия възропта срещу изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан

Русия възропта срещу изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан

То било "очевидно нарушение" на предишно американско обещание

От 1 май 2021 г. постепенно и контролирано държавите от Пакта ще изтеглят своите военни от мисията на НАТО в Афганистан "Решителна подкрепа". Координираният процес ще приключи в рамките на няколко месеца. Независимо от предстоящото прекратяване на мисията, министрите препотвърдиха ангажимента си към дългосрочната сигурност в Афганистан, мирния процес и стабилността в страната.

Афганистанци недоволстват от егоистичното изтегляне на САЩ

Афганистанци недоволстват от егоистичното изтегляне на САЩ

Очаква се натовските сили да напуснат Афганистан до септември

На срещата бяха обсъдени и продължаващата ескалация на напрежението в и около Украйна, вследствие на продължаващото струпване на руски войски и въоръжение в близост до границите на страната.

Съюзниците единодушно осъдиха руските действия и потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници.