Русия настоя, че планът на САЩ за изтеглянето на войските от Афганистан до септември може да доведе до ескалация на дългогодишния конфликт и дерайлиране на мирните преговори, информира "Франс прес".

Американският президент Джо Байдън обяви по-рано тази седмица, че всички американски сили ще се изтеглят от Афганистан до тазгодишната 20-годишнина от атентатите на 11 септември.

Афганистанци недоволстват от егоистичното изтегляне на САЩ

Афганистанци недоволстват от егоистичното изтегляне на САЩ

Очаква се натовските сили да напуснат Афганистан до септември

Руското външно министерство отговори, че американското изтегляне през септември представлявало "очевидно нарушение" на предишно американско обещание за изтегляне на войските до следващия месец.

Оттеглянето, окончателно прекратяващо най-дългата война на Америка, въпреки нарастващите опасения от победа на талибаните, забавя с около пет месеца споразумение с талибаните, подписано от бившия президент Доналд Тръмп за изтегляне на войските.

САЩ напускат Афганистан на 11 септември

САЩ напускат Афганистан на 11 септември

Очаква се Байдън да обяви плана

"Това, което е обезпокоително в този контекст, е, че въоръженият конфликт в Афганистан може да ескалира в близко бъдеще, което от своя страна може да подкопае усилията за започване на преки вътрешноафганистански преговори", се изтъква в изявление на руското външно министерство.

Съгласно споразумението на администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп от февруари 2020 г. с талибаните, всички американски войски трябваше да напуснат до май 2021 г. в замяна на обещанието на радикалните бунтовници да не подкрепят "Ал Кайда" и други чуждестранни екстремисти - първоначалната причина за инвазията на САЩ през 2001 г.

И Великобритания се изтегля от Афганистан

И Великобритания се изтегля от Афганистан

Планове за предаване на властта

Решението на Байдън беше взето, след като Турция обяви, че ще бъде домакин на подкрепяна от САЩ мирна конференция от 24 април до 4 май, която ще събере афганистанското правителство, талибаните и международни партньори.

Москва уточни, че е била уведомена за конференцията и очаквала официална покана и повече информация, включително дневния ред на събитието.

Блинкън и Столтенберг обсъдиха Русия и Афганистан

Блинкън и Столтенберг обсъдиха Русия и Афганистан

Москва отговори остро на определянията "руска агресия в Украйна"