Афганистански официални представители заклеймиха планираното безусловно изтегляне на американските сили от Афганистан, което се очаква официално да бъде обявено днес от президента Джо Байдън, информира ДПА.

"Това е най-безотговорното, егоистично нещо, което могат да направят САЩ на афганистанските си партньори", заяви представител на афганистанското правителство, който участва на мирните преговорите с талибаните в Доха. Представителят е пожелал анонимност.

И Великобритания се изтегля от Афганистан

И Великобритания се изтегля от Афганистан

Планове за предаване на властта

Афганистанският преговарящ заяви пред германската медия, че това може да е краят на войната за Вашингтон, но афганистанските партньори ще платят цената.

"Те могат да приключат това по отговорен начин, с малко повече търпение", смята той.

САЩ нахлуха в Афганистан след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Това се оказа най-продължителната война в историята на САЩ.

Вчера висш американски представител заяви, че Байдън е решил да изтегли американските сили от страната до 11 септември - точна 20 г. от терористичните атаки.

Афганистанският президентски дворец не е реагирал на решението все още.

Преди среща на външните и военните министри на страните членки на НАТО днес американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че настъпи времето международните сили да се изтеглят от Афганистан.

"Заедно отидохме в Афганистан, за да се справим с тези, които ни нападнаха и за да е сигурно, че Афганистан няма отново да се превърне в скривалище за терористи, които ни атакуваха", каза Блинкън.

"Заедно постигнахме целите, които заложихме. И сега е време да върнем силите си у дома", подчерта той.

Германският военен министър Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че всички натовски сили ще напуснат Афганистан заедно със САЩ.

САЩ напускат Афганистан на 11 септември

САЩ напускат Афганистан на 11 септември

Очаква се Байдън да обяви плана

В Афганистан има 7000 натовски войници. Очаква се всички да се изтеглят със САЩ през септември. САЩ имат 2500 войници. Австралия, Нова Зеландия и Грузия също поддържат военно присъствие в държавата.