Изборните промени не са толкова съществени и част от тях няма да влязат в окончателната част на закона. Това заяви пред Нова телевизия доц. Мария Пиргова. Тя оценява обстановката в Народно събрание като предизборна. Депутатите се държат сякаш са сами на този свят и ги няма избирателите. Доверието в машините е много ниско, смята тя. Според нея едва ли ще се приеме гласуване по пощата.

Не е трудно да се хване купения вот, по думите на Пиргова. Тя настоя да се изчистят избирателните списъци. Видеонаблюдението може да сработи, но и то е спорен момент, според нея.

И доц. Стойчо Стойчев смята, че приетите промени в Изборния кодекс няма да доведат до съществени промени. Разширяване на секциите в чужбина няма да променят значително резултата от изборите. Препоръките на международните организации е да не се прилага гласуване по пощата, стана ясно от коментара му.

Хората не харесват качеството на политическия елит, изтъкна Стойчев и обясни, че във всички бедни страни има купен и контролиран вот. Само машинно гласуване може да намали грешките, според него.