В парламента си разменяха концесии и предложения за тях. Целта ни е моделът Борисов да бъде променен до край. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите за мораториум върху последните решения и назначения на кабинета Борисов - 3. Ако не се промени този модел, чиновниците надолу щели да саботират процеса. За пример тя посочи, че властта се окопава и това се вижда при назначенията на шефове на болници. "Думи много в тази зала, дела трябват", заяви Нинова от парламентарната трибуна.

Мая Манолова, чиято ПГ също внесе такива предложение, обясни, че след изборите кабинетът ударно пристъпил към раздаване на концесии и пари. Те счупиха своеобразен рекорд и се превърнаха в комисия по трудоустрояване, смята лидерът на "Изправи се.бг". 71 нови кадри са започнали работа в последните дни. Ние действаме, подчерта тя. Групата внася проект за ревизия на партийните назначения.

ДПС ще подкрепи предложението за мораториум, обяви Йордан Цонев. Основната цел на ПГ на ДПС е сваляне на ГЕРБ от власт, обяви той. Според него трябва да се възстанови конституционализма и демократичността и именно така да се свали ГЕРБ от властта. На първо място трябва да се престане с практиката за промяна на закони през допълнителните разпоредби на други закони. Така ще стане по-бавно, но ще бъде по-честно, отчете народният представител.

Припомняме, вчера с 16 гласа "за", Комисията по правни въпроси на парламента прие решението за мораториум, предложено от председателя на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

То бе искано, за да се наложи мораториум върху решенията на Министерския съвет върху концесиите и назначенията. Проекторешението за мораториум, внесено от Манолова, съвместно с "Има такъв народ", бе обединено с това на БСП.

Парламентът ще проверява правителството 10 години назад

Парламентът ще проверява правителството 10 години назад

Мая Манолова: Вече са постъпили десетки сигнали в комисията

Стоян Мирчев от БСП поиска да се посочат назначенията на Делян Пеевски в администрацията, а съпартиецът му Георги Свиленски атакува ДПС, че четири години подкрепяли властта на Бойко Борисов. Назначенията на ДПС и Пеевски са нула, отговори обаче Цонев.

Корнелия Нинова излезе и обясни, че Йордан Цонев я помолил да не бързат с мораториума, защото имал няколко концесии. Йордан Цонев атакува Нинова, обяснявайки й ниския резултат на партията на изборите.

Тошко Йорданов посъветва съученичката си Корнелия Нинова да говори 2 минути, защото после никой не я слушал.

Предлагате ли нещо, освен глупости, попита от своя страна Тома Биков от ГЕРБ. Според него този мораториум, който искат някои формации, е противоконституционен. Той призова "Има такъв народ" да кажат какво ще правят с държавата.

Докато се дърляме тук, назначенията си вървят, включи се и Николай Хаджигенов от "Изправи се! Мутри вън!"

Имайте уважение към хората, които са ви изпратили тук, ядоса се и Теменужка Петкова. С темата само се отклонявало вниманието. Не се извършва нищо извън закона, както се опитвате да внушите, подчерта тя. Петкова показа стенограма от 2019 г., в която левицата подкрепя закона за назначенията на кадрите в държавните дружества. Кога сте искрени, попита Теменужка Петкова.

Мая Манолова поиска Петкова да каже защо КЕВР вчера пак е увеличил цената на природния газ. Тук сме да отговорим на очакванията на българските граждани, изтъкна тя. С колко ще поскъпне тока, с колко ще поскъпне парното, попита Манолова и каза, че нейната ПГ ще иде и в КЕВР, за да информира хората какво ги чака от теслата на Теменужка Петкова.

Христо Проданов от БСП посочи, че за шеф на АЕЦ "Козлодуй" се изисквали същите критерии като за шеф на "Плод и зеленчук". В крайна сметка мораториумът върху последните назначения и решения на кабенита Борисов бе приет от пленарна зала.