ГЕРБ сезира Конституционния съд за наложения от Народното събрание мораториум върху определени действия на държавните органи.

Председателят на ПГ на партията Десислава Атанасова обяви, че ГЕРБ имат питане към КС дали е допустимо с решение на парламента да се отнемат и ограничават правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция съгласно българската Конституция и българските закони.

Конституционният съд веднага образува дело по искането на ГЕРБ за мораториума

Конституционният съд веднага образува дело по искането на ГЕРБ за мораториума

Докладчик по делото е съдия Константин Пенчев

От партията имат и особено искане относно бързината на произнасянето, тъй като има текст от решението по отношение на лечебните заведения.

Считаме, че в момент на пандемия е трудно лечебните заведения да се справят със забраната в мораториума да не разполагат с недвижимото и движимото имущество, посочи Атанасова.

Депутатите наложиха мораториум върху назначенията на Борисов от последните дни
Обновена

Депутатите наложиха мораториум върху назначенията на Борисов от последните дни

ДПС ще подкрепят мораториума, но под условие

По нейни думи решението грубо показва Конституцията и дори може да се стигне до правен прецедент, ако се приеме предложението за промени в Изборния кодекс на "Има такъв народ" за разформироване на настоящата ЦИК и назначаване на нова от президента. Причината е, че докато важи този мораториум, държавният глава на практика не може да го направи, ако сме в ситуация на предизборна обстановка.

От своя страна Дани Каназирева заяви, че комисията за ревизия на управлението на ГЕРБ практически и юридически няма да доведе до абсолютно нищо, по нейни думи единствено "се разиграва цирк". Посягало се и на дружества с чувствителни данни.

Изненадана съм как всички останали партии позволяват да бъдат употребени от Мая Манолова, за да й отреждат главна роля в поредното краткотрайно зрелище, отбеляза Каназирева.

Тя бе каегорична, че с този мораториум се посяга върху независимостта на редица държавни органи, блокира се също работата на президента и на колегията на ВСС, посяга се и върху правото на труд на държавния служител. По тази причина от ГЕРБ настояват той да бъде обявен за противоконституционен.

Според Каназирева държавата не трябва да спира, за да видим "дали "Шоуто на Слави" или някой друг ще излъчи правителство". Това по нейни думи е несериозно и нарушава разделението на властите и принципите на правовата държава.

Парламентът ще проверява правителството 10 години назад

Парламентът ще проверява правителството 10 години назад

Мая Манолова: Вече са постъпили десетки сигнали в комисията