"Ти броиш" започна третата национална кампания за набиране на "пазители" на вота на 14 ноември. Кампанията търси 12 000 души, колкото са и секциите в България, които да са готови да отделят един свой ден, за да работят за гарантирането на безпроблемното протичане на изборите.

Като членове на секционните избирателни комисии те ще наблюдават как протича гласуването от началото на изборния ден до финала му, когато се обработват данните от машинния вот, а при нарушения ще подават сигнали през платформата "Ти броиш".

Както и в предходните избори, членовете на комисии ще бъдат подкрепени от юридически екип, който ще оказва пълно съдействие при сигнали за нарушения - от правна консултация до обработване и придвижване към институциите на сигналите за нарушения.

В третото си издание платформата "Ти броиш" ще предоставя и някои нови функционалности. Хората ще имат възможност да следят през сайта tibroish.bg не само информация за нарушения в изборния ден. Ще бъде достъпна и информация за подаваните сигнали за нарушения в рамките на цялата предизборна кампания.

ЦИК смята да купи четци за QR-кодове за данните от изборите

ЦИК смята да купи четци за QR-кодове за данните от изборите

Да се сравняват данните от електронното гласуване с машинния протокол...

Симулаторът за машинно гласуване, който пожъна успех в кампанията за изборите през юли, сега ще бъде обновен. Предстои да бъде демонстрирано как точно ще изглежда машинният вот "2 в 1" и всеки потребител ще може да изпробва как ще се гласува и за президент, и за парламент.

Новости ще има и при видеоизлъчването от нощта на изборите. С последните промени в Изборния кодекс бе дадено правото членовете на секционни избирателни комисии да заснемат процеса по преброяване на гласовете - от момента, в който бъде обявен края на изборния ден и членовете на СИК извадят разпечатката от машината и нанесат данните в протоколите. "Ти броиш" дава възможност за едновременно излъчване на видео от всички секции.

ЦИК започва подготовката избори 2 в 1

ЦИК започва подготовката избори 2 в 1

До края на седмицата се обявява процедурата за закупуване на още машини

"Ти броиш" започна като инициатива за граждански контрол върху изборния процес и се разгърна до мащабна кампания, която цели да гарантира честността на вота като осигури наблюдение на всяка от 12-те хиляди секции в страната.Желаещите да се включат в третото издание на "Ти броиш" могат да се регистрират на https://tibroish.bg/signup