Централната избирателна комисия обмисля да закупи четци за QR-кодове, за да може да се сравняват данните от електронното гласуване с данните от машинния протокол, съобщи БНР с позоваване на говорителката на ЦИК Росица Матева.

"Внедряването им за следващите избори е въпрос на законодателно решение. Така се гласува например в Белгия - веднага се минава на сканиращото устройство и се пускат разписките в една нарочна кутия. Ако се прави такава контролна проверка, тя трябва да бъде няколко дни по-късно след изборите в ЦИК. Другият вариант е да се закупят 31 едни такива (устройства - б. р.)." - заяви Матева пред комисията по дигитализация.

"Сиела Норма" иска яснота от ЦИК за изборите

"Сиела Норма" иска яснота от ЦИК за изборите

При гласуване с две смарт карти ще са нужни около 40 хиляди карти

Контролно преброяване на последните избори имаше в 1343 секции. Разминаванията са били главно при преференциите, но са били незначителни.

За изборите "две в едно" машините ще са с изцяло модифициран софтуер. Гласуването ще става с една карта, а на монитора ще се виждат и двете бюлетини. Избирателят ще може да избира дали да участва в единия, или и в двата вота.

ЦИК започва подготовката избори 2 в 1

ЦИК започва подготовката избори 2 в 1

До края на седмицата се обявява процедурата за закупуване на още машини