Закъснялото определяне на методиката, която ЦИК разписва за начина, по който ще проведат изборите, ще усложни работата на фирмата-доставчик на изборните машини. На базата на тази методика се пише софтуерът за машините за гласуване.

Това заяви пред БНР Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма" - фирмата, доставяща и обслужваща машините за гласуване.

ЦИК се е подготвяла за отделни избори, но е готова и за избори 2 в 1

ЦИК се е подготвяла за отделни избори, но е готова и за избори 2 в 1

Ако изборите са отделно, то ще са нужни поне две седмици отстояние

"Още няма яснота дали с една, или с две карти ще се активира машината (при вот 2 в 1 - б.р.). За нас е по-просто да е с една смарт карта", обясни той..

Важно е да се определи дали след отключването на машината с една карта избирателят ще мине и през двата вида избор, или ще може да се откаже от единия вид - президентски или парламентарни избори, смята Тодоров. По думите му не е необходимо ЦИК да чакат указа на президента за насрочване на изборите, за да започнат с подготовката на вариантите 2 в 1 или поотделно и да ги обсъдят с фирмата, обслужваща машините, както и с Информационно обслужване и с други организации.

Официално: Отиваме на трети избори, БСП върна мандата на Радев

Официално: Отиваме на трети избори, БСП върна мандата на Радев

Румен Радев не пропусна отново да поласкае всички честни социалисти

"Има риск, ако софтуерът се прави в последните дни преди вота, той да не бъде тестван достатъчно добре и да се получат усложнения", обясни Веселин Тодоров.

Според него ще има нова обществена поръчка за изборите за президент, за парламент или заедно, а може би и за местните избори в началото на октомври. Той предупреди за затруднение, ако изборите 2 в 1 са на датата на втория тур на президентския вот, отколкото на първия тур.

Според него наличните сега машини са достатъчни - покриват всички секции в страната и в чужбина, както и над 1000 секции с по две машини и над 150 секции в чужбина с по 2 машини.

Президентът Румен Радев обсъжда с ЦИК избори 2 в 1

Президентът Румен Радев обсъжда с ЦИК избори 2 в 1

Да сме сигурни, че изборната администрация може да се справи в такава сложна ситуация

"Сегашните машини стигат, но при 2 в 1 ще има забавяне на вота и в по-големите секции ще е добре да има още по една машина, т.е. в още 2000 секции ще е добре да има по още една машина", обясни Тодоров.

Той подкрепи думите на говорителя на ЦИК Росица Митева, че е добре е да се закупят още машини за гласуване. "Ние сме написали предложение до ЦИК, че можем до началото на ноември да осигурим 3400 машини. Цената ще е същата като досега, но когато всичко се прави в последния момент, транспортирането им ще е най-скъпият разход", обясни Тодоорв.

14 ноември - датата на президентските избори

14 ноември - датата на президентските избори

Все още няма позиция дали изборите ще са 2 в 1

По думите му около 6000 лева ще е цената на машина, т.е. 12 млн. лева за 2000 машини.

"При гласуване с две смарт карти ще са нужни около 40 хиляди карти. Те са по 15 лева. Може би около 600 хил. лева ще са необходими", допълни собственикът на "Сиела Норма".