Българската социалистическа партия върна третия и последен проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание. Това автоматично значи, че отиваме на трети поред предсрочни избори през ноември, а 46-ят парламент следва да бъде разпуснат до дни.

Конституцията обаче не формулира точен срок, в който това трябва да стане, а въпросът с разпускането на Народното събрание е свързан с датата на провеждането на предсрочните избори и дали тази есен няма да ходим три поредни седмици на избори. 

анкета

Какъв да е графикът за изборите?

Виж резултати

2в1, парламентарни с първи тур на президентските 52.8%

2в1, парламентарни с балотажа 14.4%

В отделни седмици 10.8%

Парламентарните да са първите 5.7%

Все едно, няма да гласувам 16.3%

Днес в 17 часа лидерът на БСП Корнелия Нинова върна неизпълнен мандата на президента.

"Положихме максимални усилия за разумен диалог, но не срещнахме подкрепа от "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ", каза в продължило няколко секунди изказване председателят на столетницата.

Държавният глава Румен Радев не пропусна отново да поласкае левите избиратели, както направи и при връчването на мандата, когато каза, че възлага мандата заради "всички честни социалисти".

"Искам да ви поздравя за отговорния подход в преговорите за съставяне на правителство. Ползвам случая, за да благодаря на министрите и заместник-министрите социалисти в служебното правителство. Пожелавам ви успех на изборите", лаконичен бе Радев.

Манолова нападна БСП, върнали мандата панически бързо

Манолова нападна БСП, върнали мандата панически бързо

С действията си БСП се нарежда редом до ГЕРБ