Лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна партиите на протеста в декларация на групата от трибуната на Народното събрание. Тя се обърна към българските граждани: "Съжаляваме за това, което видяхте, унизително за българския парламентаризъм", визирайки два дни спорове, скандали, процедурни хватки и обиди между парламентарните групи по промените в Закона за НСО.

БСП се опитала да внесе разум, поканили ИТН и ИСБНИ на разговори за мнозинство по политики, за промяна на модела, съдебната система, каза Нинова. Тя се обърна направо към партиите на протеста: "Вие отказахте да направим мнозинство, което да смени главния прокурор Иван Гешев, а сега търсите мнозинство, което да смени охраната му. Това е реформа на протеста, така ли отговаряте на хората от площадите, които искаха оставка на Бойко Борисов и главния прокурор, много йезуитски прехвърляте отговорността върху БСП, не можем да го позволим."

Александър Симов: БСП не може да бъде обвинявана, че няма правителство

Александър Симов: БСП не може да бъде обвинявана, че няма правителство

Задържахме мандата достатъчно

Нинова добави, че БСП проявява отговорност един месец, въпреки че е било голямо изпитание и въпреки че новите партии високомерно отхвърлили подадената от партията ръка. А вчера ги призовали да държат мандата, за да решат важни въпроси - "видяхте вчера и днес колко важни въпроси бяха обсъдени - а цената на тока, хляба, млякото, газ, пенсии, лекарства, фирми пред фалит...", с ирония коментира Нинова двудневния скандал по процедурата по гласуване на промените в закона за НСО.

Депутатите си продължиха вчерашния скандал

Депутатите си продължиха вчерашния скандал

С колко гласа се приема законопроект - процедурни хватки по Закона за НСО

Опитахме всичко по силите си, категорична бе Нинова. Тя призова Народното събрание: Имате 4 дни до вторник, това НС е изчерпано от съдържание, трябва отговорност и разум пред хората."

Лидерът на БСП остава с последна надежда - "до вторник да се опитаме да променим ситуацията и Народното събрание да изглежда отговорно пред българските граждани".

Тя поиска да не се допускат тези спорове от последните дни и по време на актуализацията на бюджета. Има риск да се продължи с конфронтацията, резултатът ще е фатален, заключи лидерът на БСП.

Арман Бабикян от ИСБНИ й отговори в декларация, че не искат да се произнасят лъжи. Бяхме доста конструктивни, обсъждаше се актуализацията, нашите предложения са внесени, тези, които не желаят да носят отговорността и тежестта на мандата, се наричат БСП, каза той.

По думите му, атмосферата е възможно да препятства приемане на закона за специализирания съд и бюрото за защита, НСО и т.н. А според Бабикян отговорността от БСП сега се прехвърля върху президента.