Предсрочните избори са неизбежни. Това мнение изрази политологът доц. Светослав Малинов пред bTV.

Той предупреди, че има опасност отново да влезем в предизборна кампания. Обсъждането на бюджета за догодина не може да бъде част от предизборната кампания, но ако стане част от нея, може да станат неща, които граничат не само с безотговорността, а нещо по-лошо, изтъкна Малинов.

Според него e добре държавният глава Румен Радев да увеличи времето във връчването на мандатите. Няма естествено логично готово парламентарно мнозинство, посочи той.

Според Малинов възможността за нови бързи предсрочни избори е много висока. Добре е Народното събрание да има повече време за работа, защото ще се окаже, че ще отидем на бързи предсрочни избори, а парламентът трябва да има достатъчно време за работа.

ДБ няма да участват в разговорите на контактната група Плевнелиев - Паси

ДБ няма да участват в разговорите на контактната група Плевнелиев - Паси

От партията не си представяли така воденето на преговори

Доц. Малинов добави, че срещата на БСП в парламента от вчера е пиар ход на Корнелия Нинова. Инициативата на ГЕРБ е мъртвородена, но Борисов постави контактната група Плевнелиев-Паси в крайно неудобна ситуация, по думите му.

Първите два мандата няма да се реализират, има шанс за третия, но никой не знае на кого и кога ще бъде връчен. Най-разумната хипотеза са бързи предсрочни избори, но преди това приемане на бюджета, каза още Малинов.

Той коментира и изборът на председател на 48-ото Народно събрание. Доц. Светослав Малинов посочи, че сегашният парламент не е просто силно фрагментиран, но е и силно поляризиран. Той не смята, че ще бъде избран председател на Народното събрание от най-голямата парламентарна сила. Малинов смята, че втората по сила партия също не заслужава шеф на законодателния орган. Затова идва ред на по-малките дразнители в законодателния орган.

Д-р Борислав Цеков, доктор по конституционно право, добави, че може да се проточи изборът на председател на парламента, но все пак ще има такъв и той ще е най-възрастният почетен председател.

След консултациите ДПС не вярват, че ще има кабинет

След консултациите ДПС не вярват, че ще има кабинет

Песимизмът им е резултат на провелите се бюджетни консултации между парламентарно представените партии

Според Цеков трябва да се даде шанс да се разговаря между партиите и да се потърси правителствена формула. До момента такова нещо няма, а има само предложения за подход с контактната група Плевнелиев-Паси.

Цеков не приема тоталния отказ за разговор за съставяне на правителство. Това е африканизация на политическия процес, оцени той и добави, че се виждат много белези на този тип мислене, което не е осъзнато в българските партии. "Не може да отказваш разговор с останалите партии, тогава за какво си в парламента и отиваш на избори", запита Цеков.

Според Цеков също се върви към нови предсрочни парламентарни избори и това изглежда най-вероятният изход от заявките на партиите. Тази ситуация може да продължи и след едни нови избори, предупреди той.

Йотова: Партиите не искат правителство, а нови избори

Йотова: Партиите не искат правителство, а нови избори

За вицепремиера редовен кабинет е повече от наложителен