След като, противно на първоначалните си заявки, "Продължаваме промяната" издигнаха свой кандидат за председател на новото 48-о Народно събрание в лицето на Никола Минчев, това ще направи и БСП.

Новината съобщи в кулоарите на парламента лидерът на "столетницата" Корнелия Нинова след края на консултациите между парламентарно представените партии (без "Възраждане", "Демократична България" и "Български възход"), посветени на макрорамката на държавния бюджет за следващата 2023 година. Разговорите бяха инициирани именно от БСП.

И БСП кани партиите на среща, но за бюджета

И БСП кани партиите на среща, но за бюджета

Преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуване на бюджета, категорични са от левицата

"Утре ще разберете. За третата опция. И ние ще издигнем номинация за председател на Народното събрание", лаконично представи новината Нинова.

Макар и двукратно попитана от News.bg дали номинацията на социалистите стои зад нея (Кристиян Вигенин бе до рамото на Нинова по време на изявлението й), лидерът на "Позитано" 20 запази мълчание.

"Днес ще реши групата и ще ви информираме", каза единствено тя.

ГЕРБ предлагат Росен Желязков за шеф на 48-ия парламент

ГЕРБ предлагат Росен Желязков за шеф на 48-ия парламент

Съставянето на редовно правителство без ГЕРБ ще е трудно, убеден Горанов

Като "добро начало", пък определи тя проведените по инициатива на БСП бюджетни консултации, като по тази тема бе далеч по-обстойна.

Накратко - няма разбирателство по конкретни параметри, но принципен консенсус по няколко теми:

"Всяка от групите представи своите приоритети. Разбрахме се да поканим много бързо служебния министър на финансите в парламента, за да представи изпълнението на бюджета и прогнозите за следващия, както и тригодишната бюджетна рамка. Разбира се, всички оценяваме, че е тежка ситуацията и че трябва да се вземат мерки, най-малко да се продължат сегашните такива за гражданите и бизнеса."

"Увеличаване на минималната работна заплата е тема за всички, продължаването на досегашната подкрепа мисля, че срещна подкрепа от всички, таванът на цените- не, понятието енергийна бедност също от всички. Като че ли имаше разбиране и по това да се компенсират подкрепата за бизнеса (за цените на тока) с изземване на свръхпечалбите на дружествата, но към държавните, както беше досега, да се добавят и частните енергийни дружества", влезе и в малко по-голяма конкретика Корнелия Нинова.

Левицата представила и пакет от "надградени мерки", но той не получил подкрепа от останалите партии. Предвижда се и следваща подобна среща след изслушването на финансовия министър в парламента.