За 19 октомври президентът Румен Радев свиква първо заседание новоизбраното 48-о Народно събрание.

Държавният глава днес е подписал указ на основание чл. 75 от Конституцията.

Припомняме, че изборите се проведоха на 2 октомври, а окончателните резултати от преброяването ЦИК обяви още на 5 октомври. Имената на депутатите станаха ясни два дена по-късно - на 7 октомври.

Първоначално се очакваше, че държавният глава ще свика за конституиране Народното събрание още тази седмица, тъй като народните представители имат срочна работа не само по изготвянето и приемането на законодателството, свързано с Плана за възстановяване и устойчивост, но и предстои обсъждане на бюджета за следващата година, което обикновено започва вече по това време на годината. 

Отделно предстоят със сигурност и разговори за съставяне на правителство с подкрепата на коалиция от партии.

48-ото Народно събрание ще приюти седем партии

48-ото Народно събрание ще приюти седем партии

ГЕРБ е първа политическа сила, "Български възход" ще замени ИТН

Приемането на въпросните 22 закона бе една от основните причини да се настоява за съставяне на правителство в рамките на 47 НС. Нито една от партиите от четворната или тройната коалиция обаче не показа готовност със законопроектите. Служебният министър Пеканов увери преди дни, че повечето от законопроектите вече са готови и ще бъдат предложени на вниманието на народните представители. 

Дали обаче те ще стигнат до разглеждането им е въпрос и на начина, по който се проведат разговорите за съставяне на правителство и с каква скорост евентуално ще се завърти парламентарната рулетка.