В четири основни точки ще се концентрира фокусът на днешното правителствено заседание - програмата за осъществяване на Плана за възстановяване и устойчивост, по който страната ни очаква близо 12 милиарда лева финансиране от Европа, актуализацията на бюджета, която се очаква да влезе в Народното събрание следващата седмица, отсрочката за ембаргото на руския петрол за България и украинските бежанци.

Това заяви в началото на заседанието на Министерски съвет в сряда премиерът Кирил Петков.

Управляващите обсъждат парите от ЕС

Управляващите обсъждат парите от ЕС

Възможно било да се обсъди и актуализацията на бюджета

"Ще обсъдим нормативните изисквания за следващите стъпки по Плана за възстановяване. Изискват се 22 мерки до края на годината. Важно е всяко министерство да бъде запознато и да има стройна програма, така че средствата, които очакваме от ЕС, да дойдат навреме с правилните реформи", каза министър-председателят.

На второ място - обсъжда се актуализацията на бюджета, като Петков изрази воля тя да мине през всички инстанции в парламента до края на месеца, като новите фискални рамки да влязат в сила от 1 юли.

"Имам добрата новина от вчера - това, че имаме дерогация за руския петрол до 2024 година днес трябва да се финализира в Брюксел. Реално ние сме единствената държава, която има тази дерогация, въпреки че има пристанище. Това дава възможност нашата рафинерия да смени част от инсталациите си", подчерта правителственият ръководител.

ГЕРБ искат властта да види наглата усмивка на Калина Константинова

ГЕРБ искат властта да види наглата усмивка на Калина Константинова

Всички искат нейната оставка, според партията

Освен това - акцент в заседанието ще е доклад от вицепремиера с ресор ефективно управление Калина Константинова за състоянието по процеса на преместване на украински бежанци.