Снощи говорихме до 1 часа през нощта и съм много щастлив да кажа, че това, което беше договорено вчера на обяд си остана като текст. Сега, днес ще дойде общото заключение, което няма точни детайли по страни, но в реалните договорки, което ще дойде до два дни или утре, България ще има отделен параграф, на който ще има дерогация специално за нас, до края на 2024 г., което прави много добра позиция за България и благодарим на нашите партньори, че се съгласиха на това. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел, където предстои втори ден на извънредното заседание на Европейския съвет.

Той посочи, че това ни дава ни възможност нашата рафинерия да бъде оправена, така че да може да работи на друг петрол. "Но реално ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, но реално има дерогация и това е заради разбирането, че нашата рафинерия е направена така, че да работи с руски петрол. Така че, ще ни отнеме време това да се оправи", обясни Петков.

"Но, като цяло, едновременно с това се радвам, че Пакет №6 ще мине и голяма част от паричните потоци на Русия ще спрат. Защото това ще покрие около 90% от петрола на Европа, което според мен е много силна позиция, европейска", коментира премиерът.

"Другото нещо, което разбрах вчера, седейки до моя колега Рюте, е че и при тях газът спря. Днес очакваме Denmark да спре получаването на руски газ. Така че, за съжаление Путин продължава да използва този механизъм с рубли, да спира на отделните страни членки. И вече, когато се говори за позиция, вече се вижда, че всички европейски страни, на които им идва договарянето и които застанат на твърдата позиция, че договорът е по-важен от всичко друго - действията са едни и същи. Така че, никой не може да каже, че това е специално за България или за Полша", каза той.

"Хубавото беше, че въпреки всичко излизаме със спиране на 90% от петролните покупки от Русия", посочи премиерът.

Петков очаква изключение за България, ако има забрана за внос на петрол от Русия

Петков очаква изключение за България, ако има забрана за внос на петрол от Русия

Евролидерите обсъждат Украйна, сигурността, енергетиката и продоволствията

По темата за украинските бежанци той заяви: "За три месеца ние дадохме безпрецедентна подкрепа в едни от хубавите хотели на България. Сега влизаме в едни малко по-нормални рамки. Все пак те са бежанци и българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя такова луксозно пребиваване в България. Така че, влизаме в една реалност, по-близка до тази, която се очаква за бежанците."

Премиерът допълни, че новите условия за украинските граждани за нас също са добри, но просто не са в хотелите.

Калина Константинова: Настаняваме украинските бежанци временно в центрове в Сарафово и Елхово

Калина Константинова: Настаняваме украинските бежанци временно в центрове в Сарафово и Елхово

Закрилата е право, а не задължение, категорична тя

Попитан дали му предстои посещение във Франция, той заяви, че във връзка с отношенията ни с Република Северна Македония и ветото ни за членство на РСМ в ЕС в момента на ниво МВнР се върши много голяма работа, за да се види какви са всички възможности за напредък по темата. "Но преди да се стигне на чисто професионално ниво между дипломатите до някаква обща идея накъде може да се върви напред, ние не можем да потвърдим нищо, като реални стъпки", обясни Петков. Той добави, че не може да потвърди отделни покани, тъй като в момента всичко е в ръцете на дипломатите.

Министър-председателят, подчерта, че каквато и договорка да постигнат дипломатите, тя няма да бъде реализирана без да се мине през парламента. "Парламентът е последната инстанция, няма да има нищо скрито-покрито пред българския народ и всички ще имаме една обща визия", изтъкна той.

На журналистически въпрос за риска от продоволствена криза в световен мащаб заради войната в Украйна, Петков отговори, че България е голям износител на зърно и може да бъде част от решението на проблема. "Като държава ние сме износител на тази много ценна стока и няма да имаме продоволствена криза", заяви той. По думите на Кирил Петков на европейско ниво се обмислят различни варианти, като мисли за "сини коридори", а пристанище "Варна" също би могло да бъде едно от решенията.

Според него България започва да заема ключови позиции и да се възприема като страна-лидер и част от решението на проблема с износа на зърно от Украйна. Министър-председателят посочи още, че репутацията на България в Европейския съвет се подобрява, като същевременно страната защитава националните си интереси. 

Нинова за отсрочката за руския петрол: Разумът надделя над политическото говорене

Нинова за отсрочката за руския петрол: Разумът надделя над политическото говорене

В Брюксел вече се говори за таван на цените на природен газ и електричество.