Сроковете по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не ни чакат, загубим ли парите в срок, те се разпределят и отиват в други държави. Тези пари са предназначени за антикризисни мерки, т.е. те са кризисни и трябва да се инвестират бързо, това е тяхната цел. Това заяви в студиото на Нова телевизия икономистът Георги Ангелов, който предупреди, че законодателството, онези 22 закона, което трябва да се приеме е срочно и новият парламент не бива да чака и минута и трябва да се заеме веднага. Включително и Народното събрание не трябва да изчаква момента да сформира постоянните си комисии, тъй като така ще изтекат месеци.

"Покрай политическите борби трябва и някои практически неща да се правят, животът си върви...", призова Георги Ангелов.

За корекции в Плана за устойчивост и развитие призова Иван Иванов

За корекции в Плана за устойчивост и развитие призова Иван Иванов

Електроенергийната система да включва и енергията от ВЕИ

Неговата оценка е, че до този момент България успешно е лавирала в "това бурно море" на кризи от икономическа гледна точка. Според него не може да се каже, че държавата е "обран бостан", както се изрази лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"До момента се справяме добре, но ако оставим държавата без бюджет от 1 януари, лесно и бързо ще последва крах. Въпросът е да навигираме кораба, а корабът е бюджета на държавата." Затова е Георги Ангелов предупреди за другата важна задача на новите депутати - бюджетът на държавата. Ако няма гласуван Бюджет за 2023 г., след 1 януари в икономиката ще настъпи колапс, тъй като няма да има компенсации. Те ще се събират в бюджета, но няма да могат да се разпределят към бизнеса. Само за един ден можем да се окажем със затворили стотици предприятия и милион - милион и половина безработица, посочи Ангелов. И тук икономистът каза, че трябва да се започне от ден първи.

Георги Ангелов: Държавата може да натисне цената на бензина

Георги Ангелов: Държавата може да натисне цената на бензина

Тъй като България ползва изключение от ембаргото на руския петрол

Дори и за цената на руския петрол и дерогацията, която получихме от ЕК от санкциите, и тя да може да се приложи и да е в полза на обществото, трябва да се приеме съответното законодателство - напр. в посока на правомощия на КЗК или данъчната администрация. Но и тук е необходима работа на народни представители по спешност.

Трябва да се започне от ден първи, предупреди Георги Ангелов.

анкета

Какво очаквате да произлезе от вота?

Виж резултати

Кратко и бурно НС 10.6%

Експертно правителство 10.1%

Широка коалиция 11.2%

Нови избори 44.6%

Нищо 23.4%