От Комисията за защита на конкуренцията отговориха, че нямат правомощия за намеса в цените на горивата в страната. Това се казва в отворено писмо от КЗК.

Правомощията, с които Комисията разполага при изпълнението на своите функции, са изчерпателно предвидени в Закона за защита на конкуренцията

Тънката синя линия на газа може да взриви плановете за кабинет, предупреждава бизнесът

Тънката синя линия на газа може да взриви плановете за кабинет, предупреждава бизнесът

Дори и при получаването на целите количества газ от Азербайджан, световният пазар е в дефицит

Комисията за защита на конкуренцията няма правомощия за ценово регулиране, нито за обявяване на "справедливи цени". Както е съобщавала и преди, Комисията не разполага с правомощие да дава становище за цените на предлагани стоки или услуги. Регулирането на цени може да попадне в правомощията единствено на секторните регулатори, но е несъвместимо с осигуряването на защита на конкуренцията, се казва в техния отговор.

Секторът на горивата е постоянно наблюдаван от КЗК, за което свидетелстват множеството решения на Комисията, както и текущите производства, уверяват от комисията.

КЗК неведнъж е установявала бариери пред свободната конкуренция и е отправяла препоръки към компетентните органи за предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда. Мащабът и стандартите на доказване на антитръстови нарушения изискват Комисията да установи голямо количество данни и информация, на базата на които да се извърши икономически и правен анализ на разглежданото поведение, за да се достигне до извода дали е извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията и на Договора за функциониране на ЕС. Поради това разглеждането на антитръстови казуси обективно не може да бъде извършвано в спешен порядък - за няколко дни или седмици. За сравнение антитръстовите производства в други държави членки на ЕС са със средна продължителност от около няколко години в зависимост от фактическата и правна сложност на казуса. 

Цената на бензина скача, всички депутати недоволни, КЗК проверява

Цената на бензина скача, всички депутати недоволни, КЗК проверява

Не държавата, а частни фирми търгуват с горива

От Комисията се позовават на тяхната практика, че цените на дребно на масовите горива - бензин и дизел са в пряка зависимост от цените на едро, на които продават търговците на едро, а не се влияят единствено от цената на суровината. Останалите елементи от определяне на цените на едро, наред с цената на суровината, са и международните котировки, валутните курсове, транспортни разходи, застраховки, динамично променящата се международна обстановка и други.

Също така е важно да се уточни, че по отношение на производството на масови горива в страната, видно от ГФО на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД за 2021 г., с решение на Групата ЛУКОЙЛ на 29 декември 2020 г. е сключен договор за оказване на комплексна услуга (Operational and processing ageement) с дружеството "ЛУКОЙЛ Бенелукс" Б.В. (Нидерландия), част от Групата "ЛУКОЙЛ". 

Демократична България иска смяна на КЗК

Демократична България иска смяна на КЗК

Имат 4 предложения за по-ниски цени на горивата

На база на сключения договор, считано от 1 януари 2021 г. дружеството е преминало към бизнес-схема "процесинг" (ишлеме).

Съгласно приетото решение за промяна на бизнес-схемата и сключения договор за оказване на комплексна услуга, "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД ще оказва услуги по приемане и преработка на суровина — собственост на процесингодателя и експедиция на произведената от тази суровина готова продукция.

Заплащането на процесинговата услуга ще се осъществява по цена, определена на база метода себестойност плюс надбавка. При процесинга, собствеността на суровината (суров нефт и др.), полуфабрикатите и крайните продукти (като горива и др.), през цялото време остава в баланс на процесора - "ЛУКОЙЛ Бенелукс" Б.В.

Всички разходи за дейността на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД напълно се покриват от процесора, чрез заплащането на процесингова такса. При тази бизнес-схема дружеството не осъществява самостоятелно сделки по закупуване на суровина и преки продажби на готовата продукция, както в България, така и извън страната. Влиянието на ценовия риск от изменението на котировките на международните пазари за търговия на нефт и нефтопродукти засяга само процесора, именно "ЛУКОЙЛ Бенелукс" Б.В.

От КЗК изтъкват и поскъпването на цените на горивата и в останалите държави от Европейския съюз. В някои от тях са въведени временни мерки за преодоляване на този проблем, но те имат краткотраен характер и са предприети на правителствено ниво, а не от органите по конкуренция. Подобен пример са редица европейски страни, в които е въведен за срок от няколко месеца по-нисък данък или акциз върху горивата. В тази връзка КЗК приветства обсъждането на подобни мерки с нея на експертно ниво.