Няма нито едно решение, няма нито една смислена мярка и нито едно конкретно предложение за цените на горивата. За това от "Демократична България" излязоха на брифинг в Народното събрание с четири конкретни предложения - законопроект за повече конкуренция при данъчно акцизните складове, временна парламентарна комисия за "Лукойл Нефтохим", смяна на представителя на държавата в "Лукойл" и смяната на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

КЗК е единственият орган, който може да разследва изкривяването на пазара на горивата, уточни депутатът от ДБ Мартин Димитров.

По думите му цените на горивата няма да станат по-ниски с констатации, с празни приказки и с анализи. Законопроектът, който внася ДБ цели всеки складодържател на горива да декларира пред митниците ежедневно до 19 ч. свободните пазарни капацитети. На следващия ден митниците да обявяват на интернет страницата си всички свободни капацитети по отношение на горивата. Осигурени са подписите на всички парламентарни групи и няма причина законопроектът да не бъде приет в следващите седмици.

ГЕРБ пита коалицията за петрола и защо „продава на народа билети за театър“

ГЕРБ пита коалицията за петрола и защо „продава на народа билети за театър“

Той показа цените на петрола на световните борси в таблици

По-ниски цени на пазара на горива ще има с по-висока конкуренция, каза Димитров.

Георги Ганев от "Демократична България" заяви, че КЗК е извършила за последните 2 години една проверка на пазара на горивата, а единственият начин да улови нелоялни практики е, ако извършителите сами дойдат да си признаят. Работата на КЗК е да лови мишки, а не на парламента, изтъкна Ганев.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обясни, че освен ежедневните драми в парламента, хората избрали депутатите, за да вършат работа в законодателния орган. В тази връзка ДБ се опитват да работят по теми, свързани с енергетиката. Това е извън потока от драми, но все пак трябва да останат неща, които да освободят България от енергийната зависимост, да се овладеят цените на енергоносители и да се справят с модела на корупцията в енергетиката, подчерта той.

КЗК: "Лукойл" ограничава вноса на горива

КЗК: "Лукойл" ограничава вноса на горива

Проверяват дали има aнтитpъcтoви нapyшeния