Сега като се съберат партиите и започнат да преговарят за кабинет, първа точка трябва да е политиката по доходите. Това заяви главният икономист от КНСБ Любослав Костов пред БНТ.

По думите му това, което се залага като дефицит, разходи и приходи в бюджета не се изпълнява. Бюджетът е напрегнат, но не е толкова зле положението, колкото ни се описва, посочи Костов.

Според него дефицитът ще бъде по-малък, а приходите в бюджета ще са повече. Единствен, който печели от инфлацията в България е финансовият министър, изтъкна Костов.

И БСП кани партиите на среща, но за бюджета

И БСП кани партиите на среща, но за бюджета

Преговорите за съставяне на правителство трябва да вървят успоредно с гласуване на бюджета, категорични са от левицата

Той смята, че има голямо разминаване от това, което казват политиците и това, което виждат и усещат хората в магазина. Любослав Костов се надява през настоящата година да има бюджет. Политиците да не си правят сметка да вкарват бюджета в парламента, без да бъде обсъден на Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), призова той.

Икономистът Михаил Кръстев добави, че е доста вероятно да се стигне до предизборен бюджет. Пари в държавата няма и няма по-висока събираемост, посочи той.

Според него корекциите между първо и второ четене при приемането на бюджета за 2023 г. ще бъдат катастрофални. Тогава държавният глава Румен Радев щял да налага вето на някои текстове, за да се стигне до по-балансиран вариант. Добре е бюджет да бъде приет, когато има редовно правителство, каза още Михаил Кръстев.

ГЕРБ няма да бави процеса при неуспех на първия мандат, уверява Захариева

ГЕРБ няма да бави процеса при неуспех на първия мандат, уверява Захариева

ГЕРБ ще изпратят свои представители на срещата за бюджета, инициирана от БСП