При всички положения инфлацията ще продължи да расте, но с по-малки темпове. Такава инфлация не е имало от повече от 24 години и хората губят покупателна способност независимо дали става въпрос за хора на минимални доходи, или за хора на средни доходи. Това заяви пред News.bg директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Любослав Костов за ръста на инфлацията у нас - почти 18%.

По думите му голямата болка е, че трудещите се понасят най-големите тежест на кризата, а те не са я предизвикали и не заслужават да носят такъв товар. КНСБ настоява да има компенсиране на загубената реална покупателна способност - да можем да си купим същото, което сме могли да си купим преди година, да има политика по доходите за хората, дефиниция за енергийно бедни и да има подкрепа и за битовите, и за небитовите потребители. Ако тези две-три неща се извадят пред скоби в контекста на нарастващата инфлация и ако се селектират правилно, има достатъчно ресурси, за да можем да преживеем по-лесно зимата, защото нещата са притеснителни и параметрите в бюджета не са много обнадеждаващи, предупреди Костов.

Костов смята, че тази зима ще бъде тежка, но колко време ще продължи кризата - не се знае. Следващите 5-6 месеца обаче ще бъдат тежки от гледна точка на изпълнение на бюджета, намиране на ресурси за подкрепа, от гледна точка на продължаващият ръст на цените в малката потребителска кошница и от гледна точка от неяснотата на войната в Украйна. Всичко това ще рефлектира върху домакинствата, които понасят най-голямата тежест, изтъкна той.

Костов посочи, че средната заплата расте с 11%, а минималната работна заплата с 9%, кумулативната инфлация е близо 18%. Сами може да си отговорим на въпроса, че тези ръстове, които били регистрирани до момента, са недостатъчни и наполовината от необходимото, за да живеем по-същия начин, както сме живели миналата година, а не по-добре, уточни експертът.

КНСБ настоява минималната работна заплата от 1 януари да стане 850 лв. Средната заплата у нас е малко над 1700 лева и ако се раздели на две се получава 850 лв. След по-малко от 4 месеца, което и да е правителство на власт, трябва да вдигне минимум със 140 лв. минималната заплата, за да се насърчи колективното договаряне, настоя Костов.

КНСБ иска минимална заплата от 800 лв. от октомври

КНСБ иска минимална заплата от 800 лв. от октомври

Вероятно ще се наложи и актуализация на бюджета

Средната заплата се движи от пазарни механизми и там ръстът е между 12-13% всяка години. Костов е на мнение, че ръстът на средната заплата у нас ще продължи. Всички икономически и социални предпоставки говорят, че ръстът на минималната заплата оказва положително влияние върху цялата икономика и всички стопански процеси, каза Костов.

КНСБ е в постоянен диалог не само със служебния премиер, но с всички министерства, които отговарят за политиката по доходите и борбата с инфлацията. Иначе според синдикалната организация мерките за борба с инфлацията могат да бъдат насочени към подобряване на събираемостта на данъците, да се таргетират кои хора да бъдат подкрепени. Парите за нулевата ставка за ДДС на хляба, брашното и 25 стотинки отстъпка за литър гориво биха могли да бъдат насочени по един по-ефективен начин, отбеляза Любомир Костов.

Икономист очаква лоша комбинация: Спад на инфлацията, но свиване на икономиката

Икономист очаква лоша комбинация: Спад на инфлацията, но свиване на икономиката

Според Стоян Панчев вървим към стагфлация

Той даде пример и със социално неравенство - хората в музеите и галериите получили ръст на заплатите, докато хората в регионалните библиотеки не, което не било честно. Има малки дупчици, които всъщност трябва да се попълнят и то не догодина, а още сега, веднага през вътрешно преструктуриране на разходи и капиталовата програма мерки, за да може хората да не останат разочаровани. За всички граждани инфлацията е еднаква, а пък доходите им растат различно, като не са спрели да се трудят със същата енергия като преди, че даже и повече, каза още Костов.

Светът е пред нарастващ риск от рецесия, инфлацията удря потребителите

Светът е пред нарастващ риск от рецесия, инфлацията удря потребителите

Свиване на бизнес активността, малка надежда за обрат в скоро време