Озадаченост и разочарование изрази председателят на БСП Корнелия Нинова след като "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" не подкрепиха усилията на "столетницата" за сформиране на правителство, както и за извеждане на общи приоритети за промени в държавния бюджет.

"Скандалното поведение на трите партии на протеста показва едно. Не искат редовен кабинет и стабилно управление. Не искат мнозинство, за да приемем поне актуализация на бюджета. Не искат да работят през почивните дни, за да можем да приемем актуализация", остра бе Нинова.

БСП обсъжда кога връща мандата за съставяне на правителство

БСП обсъжда кога връща мандата за съставяне на правителство

Казахме, че ще предложим служебния кабинет, но заедно с останалите партньори

БСП била изцяло диалогична и склонна на компромиси, но не срещнала подобно отношение при останалите политически сили, добави тя. "Аргументи нямаше. Имаше само "Не, не, не". Сега ще имаме стотици предложения между първо и второ четене на бюджета, което поставя на риск приемането на важните точки."

Лидерът на БСП неколкократно избегна въпросът кога партията ще върне мандата за съставяне на правителство след като стана ясно, че шансовете да бъде сформиран редовен кабинет клонят към нулата. Решението щяло да бъде взето след вътрешнопартийно обсъждане на "Позитано" 20. Което ще се проведе в ранния следобед в четвъртък.