Българската социалистическа партия не трябвало да бързат с връщането на третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство, за да могат да се приемат важни закони в рамките на това Народно събрание. Това заяви на брифинг в кулоарите на парламента Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По думите на бившия омбудсман БСП върнали мандата "панически бързо", като така показали, че не желаят съдебна реформа.

"След като не се намери мандатоносител с характер, който не на думи, а на дела да прояви загриженост към хората, който да забави връщането на мандата, за да се приеме актуализацията на бюджета, други закони, важни за бюджетите на българските домакинства, законите за съдебната власт, се наложи президентът да поеме отговорността и тази грижа към хората", заяви Манолова. По думите й от изключителна важност било и приемането на Плана за възстановяване и устойчивост

"Грижата за българските граждани е само на думи", остро се изказа по адрес на "столетницата" тя.

"С действията си БСП се нарежда редом до ГЕРБ, които искат изборите да бъдат възможно най-скоро. Г-жа Корнелия Нинова има да отговаря на много сериозни въпроси", заяви на свой ред Димитър Делчев.

Припомняме, след като отново получи третия мандат за съставяне на правителство, както и в предишното 45-то Народно събрание, което също не успя да излъчи правителство и се стигна до предсрочните избори на 11 юли, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подходи с "разум, мъдрост и спокойствие" при процеса за съставяне на правителство, а от столетницата ще се борят за стабилно мнозинство в Народното събрание.

От БСП поканиха на разговори последователно в обратен ред по численост останалите парламентарни групи - първи бяха от "Изправи се БГ! Ние идваме", които заявиха, че ще подкрепят кабинет, ако и "Има такъв народ" склонят. Лидерът на партията Слави Трифонов заяви, че няма да стане. От "Демократична България" пък изобщо не се отзоваха на срещата с аргумента, че това не са реални усилия за съставяне на правителство, а предизборна кампания.

Миналата седмица от БСП казаха, че ще държат мандата до 14-15 септември, за да дадат време на парламента да актуализира бюджета. На 1 септември сутринта останалите парламентарни групи не подкрепиха предложението за скоростно приемане на актуализацията.

Вчера стана ясно, че БСП връщат мандата на 7 септември.