БСП задържа третия мандат до 10-15 септември, срок, до който си поставя за цел да се извърши актуализацията на бюджета и да се срещне с останалите партии на протеста, за да водят преговори. Това стана ясно днес от думите на лидера на партията Корнелия Нинова, която направи изявление в парламента.

След интервюто на Слави Трифонов нещата започнаха да се променят, каза Нинова. БСП обаче анализира ниските пенсии и доходи, кризата с коронавируса, вероятността лекарите на първа линия да останат без 1000 лв., висока безработица, полицаи и военни без средства за охрана на границата...

Цялата отговорност лежи върху БСП - ако върне мандата веднага, президентът трябва да разпусне парламента и да назначи нови избори, поясни Корнелия Нинова. Тя уточни, че вчера ръководството на БСП се е събрало на среща, за да обсъди вариантите, там присъствали професионалисти и конституционалисти.

Христо Иванов: Всичко, което се прави с третия мандат, е предизборна борба на Нинова

Христо Иванов: Всичко, което се прави с третия мандат, е предизборна борба на Нинова

Срещнал се с Трифонов на 7 август в една-единствена среща

Трябва да бъде решен третият мандат, вметна Нинова и обясни, че БСП имат две опции - или връщат мандата, или го държат до отговор на всички кризи и въпроси, най-вече до актуализацията на бюджета. Ние избираме второто, обяви тя.

Държим да има срещи с другите партии - на тях да кажат кой иска редовен кабинет, кой не и защо, настоя още лидерът на левицата. Тя поиска на срещите с протестните партии и ИТН да се постигне споразумение да се съкрати срока за актуализацията на бюджета на второ четене, който сега е 7 септември, да се работи денонощно и да се гласува промяната, за да има средства за преодоляване на кризите.

Ако не стигнем до нищо - 10-15 септември връщаме мандата, съобщи Корнелия Нинова.

БСП констатира: ИТН вместо да изчегъртат ГЕРБ, ги бетонират във властта

БСП констатира: ИТН вместо да изчегъртат ГЕРБ, ги бетонират във властта

В интервюто на Трифонов имало много противоречия

Тя се обърна специално и към бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който казал, че БСП трябва да върне мандата, защото е в изолация. "Борисов, отговорете си на въпроса защо никой не иска в НС да разговаря с ГЕРБ и кой е в изолация", призова го тя.

Корнелия Нинова добави още, че не е посещавала офиса на Слави Трифонов. "Не съм посещавала офиса на Слави и на която и да е друга партия, всички срещи сме провеждали тук в НС, където му е мястото, за всички срещи сме ви информирали предварително", увери тя.

"Виждам, че вместо да има разум и спокойствие, започва кампания на отговорности - ние не сме съдии, кой е виновен, присъдата ще я даде българският народ. Ако мога един съвет да дам, продължават с взаимните обвинения, нападки, обиди, вадене на разговори от офиси, обвинения за министри - това е непродуктивно, залагате мини пред следващия парламент", категорична бе тя.

Мария Капон съзря овладяване на протеста и даване на време на Борисов и Гешев

Мария Капон съзря овладяване на протеста и даване на време на Борисов и Гешев

Слави Трифонов изгорил третия мандат

Лидерът на БСП ги призова да се смирят малко, тъй като "минират разговорите". Да направим последен опит, ние ще извървим пътя напред, а за да се създаде кабинет - трябва съгласие на 4-те партии, посочи тя.

Нинова преди това подчерта, че БСП и досега били направили всичко възможно - обърнали са се към новите партии с две цели, а именно - редовен кабинет и смяна на модела на Бойко Борисов.

"Те не искат да подкрепят такова правителство, всяка партия има право сама да взема решения. Направихме всичко необходимо за диалог с всички - мъдро, спокойно, държавнически", увери лидерът на БСП.

Борисов твърд срещу Радев, Нинова, Манолова и Иванов и по-мек към Слави Трифонов

Борисов твърд срещу Радев, Нинова, Манолова и Иванов и по-мек към Слави Трифонов

Министрите на Радев, Кирил Петков и Василев лично настоявали Слави да ги остави министри