Ще подкрепи ли Има такъв народ правителство с мандата на БСП? Лидерът Станислав Трифонов беше ясен и едносричен: "Не."

"Възпитанието изисква да отида на среща с БСП, но причината да не подкрепим БСП е, че първо имаме много големи различия - чисто като различни политически формации. БСП е лява формация. Тя за нас е партия от статуквото, не ни подкрепи, когато имахме възможността да съставим правителство." - коментира Трифонов.

Сега една подкрепа от страна на ИТН би звучала странно, по думите на Трифонов.

Слави Трифонов представи и хипотетичната ситуация за подкрепа на такова правителство - при подкрепа в пленарна зала от страна на ДПС, той постави въпрос: "Нова Тройна коалиция ли ще правим?" Така съставянето на правителство с мандат на БСП е невъзможно.

"Ние сме разговаряли, водили сме преговори - първо аз съм последователен човек, г-н Василев, правя това, което съм казал, смятам, че това е правилно, че това е нормално и в човешките взаимоотношения още повече в политическите, където човек носи такива отговорности. Според мен човек трябва да прави това, което казва и да си държи на думата. Ние бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим каквато и да била колаборация или коалиция, или каквото и да било. Невъзможно с партията ГЕРБ, с нея е невъзможно и не бива. С партията ДПС, движението ДПС не бива също и е невъзможно. БСП би могла да бъде компромисна в това отношение и особено заради поведението ѝ напоследък, но така или иначе тя също е партия от статуквото и ние бяхме ясни, че всъщност основната подкрепа ни е необходима от така наречените партии на протеста." - посочи лидерът на ИТН.

Христо Иванов: Получихме черна кутия от Слави Трифонов

Христо Иванов: Получихме черна кутия от Слави Трифонов

И с ДБ всъщност се е коментирало името на Петър Илиев, не и на Пламен Николов

От думите му стана ясно, че е имал лична среща с лидерите Мая Манолова и Христо Иванов, но не уточни кога се е състояла. От контекста се разбра, че най-вероятно това е станало след представянето на втория проект за кабинет, начело с Пламен Николов. Слави Трифонов е питал дали ИТН ще получат подкрепа и защо няма да получат подкрепа. Отговор обаче не е получил и не е разбрал.

Той подчерта, че дори да беше подписано споразумение за правителство с мандата на ИТН, това нямаше да осигури мнозинство и нищо не би било сигурно. Според него, лидерите на протестните партии са му показали, че всъщност не искат да подкрепят кабинет на ИТН. Той добави, че преговори се водят за това да се свърши работа, а не кой да бъде министър.

Той беше категоричен, че никой не стои зад "Има такъв народ", освен техните гласоподаватели. По думите му, изказванията в тази посока са слухове и лъжи.

"Ние направихме разговори с тях - и с Христо Иванов, и с Мая Манолова. Говорих, попитах ги какво искат, какво има нужда, какво трябва да се направи. Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на ИТН. Т.е. Христо Иванов каза: Ние няма да подкрепим. Казах: Добре, къде съзираш тая дълга ръка на ДПС, това е нали... когато нещо не вярно, просто не е вярно, а не искам да го квалифицирам като още някакви други неща, звучи като слух, като някакво изработено предварително съставено, за да уязви или за да нанесе вреда. Аз не съм се виждал с никой от ДПС, няма никакви такива разговори, няма никакви, освен на политическата сцена в парламента, представители като политици, които там се срещат в парламента дали случайно или във връзка с това, което се случва в парламента." - увери Трифонов.

По думите му, партията ИТН е създадена заради резултатите от референдума, проведен по инициатива на неговия екип.

Той коментира и контактите си с министрите от служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев. Трифонов увери, че те първи са потърсили връзка с "Има такъв народ", за да останат и в следващо правителство. По думите на лидера на ИТН, това е бил именно Кирил Петков, който е поставил като условие Василев да е финансов министър. Самият Слави Трифонов силно им симпатизирал. Впоследствие обаче Петков започнал да поставя ултиматуми.

Той поясни, че няма противоречие между атаката спрямо Петков заради канадското му поданство и принципната позиция на ИТН, че депутати и министри трябва да могат да бъдат и хора с двойно гражданство - какъвто законопроект внесоха от "Има такъв народ".

"Законът е закон и той трябва да се спазва, добър или лош", категоричен е Трифонов.

МВнР пита Канада за гражданството на Кирил Петков

МВнР пита Канада за гражданството на Кирил Петков

Разплитане на казуса с икономическия министър

Слави Трифонов не може да отговори на въпроса какви биха били последиците за цялата държава от трети парламентарни избори през тази година. Той коментира обаче, че конфигурацията на парламента е копие на това как изглежда суверенът. От думите му не се разбра какво очаква от едни трети избори и след тях, въпреки че лидерът на "Има такъв народ" по-късно заяви, че вярва и действително очаква вече да има правителство.

"Необходимо е да има мъдрост, морал и смирение. Така би трябвало да изглежда всяка една политическа партия на фона на демокрацията, в която живеем", направи извод Трифонов и допълни, че отчита сериозно разминаване между представата, която има за демокрация и управление и реалната политика. Българските политици не са адекватни на това, което иска и има нужда суверенът, заяви Трифонов.

Той се надява, че след нови избори в парламента вече ще има воля за създаване на правителство, тъй като вълната от COVID-19 не прави разлика по партиен признак.

Самият Трифонов се е ваксинирал, въпреки, че преболедува от коронавирусна инфекция.

Според ИТН, ако се стигне до предсрочни избори, най-добрият вариант е те да се проведат едновременно с президентските.

По-рано днес президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на социалистите Корнелия Нинова.

Нинова кани на разговори ИБГНИ, ДБ и ИТН

Нинова кани на разговори ИБГНИ, ДБ и ИТН

Предлага се срещите да бъдат открити за медиите