"Ще поканя тази седмица ЦИК. Трябва да бъдем сигурни, че изборната администрация може да се справи в такава сложна ситуация, ако изборите са 2 в 1, за да не бъдат компрометирани".

Това заяви президентът Румен Радев по време на посещението си в гр. Съединение в навечерието на 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Още 2 000 машини били необходими за избори 2 в 1

Още 2 000 машини били необходими за избори 2 в 1

Това обяви заместник-председателят и говорил на ЦИК Росица Матев

"Само с общи усилия България може да върви напред. Нека споменът, който пазите жив днес, да ни дава вяра, че България може да върви по пътя на свободата и просперитета", заяви държавният глава в приветствието си към хората.

Той изтъкна, че именно тук народният ентусиазъм достига своя апогей. "Безстрашните четници и доброволци остават пример за нас с своята решимост и принос за успешен край на това общонародно дело", заяви Радев.

"Днес съм тук, за да благодаря на вас, жителите на Съединение, за това, че грижливо пазите спомена за тези достойни ваши предци, които се превърнаха в мерило за родолюбие и смелост, както и да ви благодаря, че завещавате техния пример на идните поколения", допълни държавният глава.

Припомняме, датата 14 ноември е определена за президентските избори. След като от БСП заявиха, че ще върнат неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, България е изправена пред изпитанието да направи за трети път тази година парламентарни избори.

След като отново получи третия мандат за съставяне на правителство, както и в предишното 45-то Народно събрание, което също не успя да излъчи правителство и се стигна до предсрочните избори на 11 юли, Корнелия Нинова заяви, че БСП ще подходи с "разум, мъдрост и спокойствие" при процеса за съставяне на правителство, а от столетницата ще се борят за стабилно мнозинство в Народното събрание.

От БСП обаче поканиха на разговори последователно в обратен ред по численост останалите парламентарни групи - първи бяха от "Изправи се.БГ! Ние идваме", които заявиха, че ще подкрепят кабинет, ако и "Има такъв народ" склонят. Нещо, което още лидерът на партията Слави Трифонов заяви, че няма да стане. От "Демократична България" пък изобщо не се отзоваха на срещата с аргумента, че това не са реални усилия за съставяне на правителство, а предизборна кампания. Така БСП се оказаха в ситуация да върнат мандата, а държавният глава трябва да разпусне и това народно събрание, да назначи служебно правителство и в срок от два месеца да се проведат втори поред предсрочни избори.

Освен точната дата на предсрочния вот и дали парламентарните избори няма да съвпаднат с президентските, нежелание за което вече изказа президента Румен Радев, проблем със сроковете, в които ще съществува това Народно събрание и колко работни дни му остават, стои и за актуализацията на бюджета. От БСП се опитаха да прокара идеята за ускорено разглеждане на актуализацията, но останалите партии отхвърлиха това. Днес бе прието именно на 7 септември да се проведе извънредно заседание на парламента, за да се гласуват малките бюджети - на НЗОК и ДОО.

анкета

Какъв да е графикът за изборите?

Виж резултати

2в1, парламентарни с първи тур на президентските 52.7%

2в1, парламентарни с балотажа 14.4%

В отделни седмици 10.8%

Парламентарните да са първите 5.8%

Все едно, няма да гласувам 16.3%