БСП проведе първата си среща с Изправи се БГ, Ние идваме в парламента в рамките на преговори за съставяне на правителство по време на третия мандат, който бе даден от президента Румен Радев на лидера Корнелия Нинова.

От срещата стана ясно, че и двете партии имат еднакви виждания по политиките на бъдещ кабинет - пенсионери, здравни работници, бизнеса, земеделие, съгласни са да актуализарат бюджета и да съкратят сроковете за обсъждането на промените, съгласни са да се формира правителство с протестните партии и ИТН, но "ИБГНИ не искат кабинет с участието на ГЕРБ".

Позицията за политиките бе представена от Мая Манолова, а позицията за неучастието на ГЕРБ - от Николай Хаджигенов.

Тя обаче не бе приета от лидера на БСП Корнелия Нинова, която отговори, че БСП 4 г. се борят с модела Бойко Борисов и не са съгласни да им се вменява тази позиция.

БСП връща мандата към 10-15 септември, дотогава - преговори и актуализация на бюджета

БСП връща мандата към 10-15 септември, дотогава - преговори и актуализация на бюджета

Държат да има срещи с другите партии

Срещата между двете партии откри лидерът на БСП Корнелия Нинова. Като мандатоносител разбираме отговорността си, даваме си сметка, че сме трета политическа сила и че имаме нужда от съюзници, с които споделяме общи политически цели, каза Нинова. Тя посочи политиките на бъдещ кабинет, подкрепяни от БСП - съдебна реформа, пенсионна реформа, млади семейства и деца. "Водени от грижата за ковид кризата, мигранти, икономическа криза, длъжни сме да направим последен опит, въпреки че знаем предварителните заявки. Отчитаме грешките, които бяха допуснати в първия мандат, когато бяха поставени предварителни условия и не смятаме да подхождаме по този начин сега. Бихме искали в разговор, дали можем да продължим съгласието си и по политики и дали има предложения за персонален състав на кабинет", коментира Нинова.

Ако е категорично, че няма мнозинство в този кабинет - поставяме като тема актуализацията на бюджета. Да не върнем мандата веднага и да се разпусне НС, да оставим хората в кризите. Започнаха атаките бързо да се върне мандата - за нас това е безотговорно и затова няма да го направим. Направихме предложение да се обсъди възможността за съкращаване на сроковете за второ четене на бюджета с извънредни заседания и почивни дни и след това връщаме мандата, поясни още лидерът на БСП.

Мая Манолова говори за протестите и очакванията на хората... След изявлението на Слави Трифонов обаче онази вечер, било ясно, че мнозинство от формациите на промяната е невъзможно да бъде сформирано, тъй като той не пожелал да поеме отговорност. Прави го за трети път и с третия мандат. За нас прав на всяка цена не е решение, ние не бихме го подкрепили, с гласовете на ГЕРБ и ДПС няма да подкрепим и сега, и следващ парламент. Разчитането на гласовете на тези две формации - е подмяна, смята Манолова.

Ако е невъзможно да бъде сформирано мнозинство на промяната, сме готови да участваме в сформиране на мнозинство, което да извърши необходимите промени и решения за актуализация на бюджета. Има три кръга задачи - предложения между първо и второ четене по актуализация на бюджета, ИБГНИ са готови с предложенията си - пенсии, майчинство, земеделски производители... Вторият кръг теми - исканията за реформа в правосъдната система, отлагане на повишаване на цената на водата.

Николай Хаджигенов също коментира: Няма как този разговор да е за съставяне на правителство, ще бъде държано в ръцете си от ГЕРБ, ние няма да го допуснем". Той обаче поздрави БСП за смелостта за задържане на мандата заради бюджета.

Нинова обаче контрира, че "не разбира защо се поставя въпроса за правителство с ДПС и ГЕРБ", след като не се водят разговори с тях. "Предлагам да го извадим и да не се правят такива внушения. 4 г, се борим с този модел на управление", каза тя.

Хаджигенов уточни, че това не е упрек, а елементарна математика, тъй като без гласовете на ГЕРБ няма как, след отказа на ИТН.

Корнелия Нинова добави, че остава разговорът с ИТН, за да се извърви докрай пътят. "Ако се постигне съгласие с ИТН - разбирам, че сте готови да се състави кабинет и да се работи по актуализацията на бюджета", каза тя.

Манолова: Срещнах се със Слави по негова покана, убеждаваше ни да подкрепим мандата

Манолова: Срещнах се със Слави по негова покана, убеждаваше ни да подкрепим мандата

Трифонов спекулира с тази среща, защо, негова е отговорността