От коалиция "Демократична България" поискаха от Централната избирателна комисия нова проверка на машините за гласуване и повече тестове как протича гласуването в "2 в 1", съобщиха от коалицията.

В писмо до ЦИК те изброяват поне четири мерки, за да могат президентските и парламентарните избори на 14 ноември да преминат гладко и обективно.

ЦИК иска нова опция в машините за гласуване

ЦИК иска нова опция в машините за гласуване

Нов облик на екрана за гласуване

От коалицията настояват да бъде предоставен достъп до изходния код на машините за гласуване съгласно изискванията на изборния кодекс. До този код трябва да имат експерти, излъчени от участващите в изборите партии и коалиции. Подобно искане имаше и през юли, но тогава достъп не беше осигурен с обяснението, че по същество софтуерът не е променян в сравнение с първите избори през април.

Заради съчетаването на президентските и на парламентарните избори софтуерът трябва да бъде променен. Това изисква експертите да получат достъп до кода и да се уверят как функционира софтуерът на машините и как ще се изчисляват резултатите. Достъпът не предполага негова модификация, а единствено преглед.

ЦИК дава до 8,6 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

ЦИК дава до 8,6 млн. лв. за допълнителни машини за гласуване

Комисията обяви новата обществена поръчка за 1600 устройства и 2000 флаш памети

"От години настояваме участниците в изборния процес да имат възможност да направят одит на машините, за да може обществеността да получи пълни гаранции за честността на изборите. Това ще повиши доверието в процеса и ще елиминира много съмнения ", заяви Божидар Божанов от коалицията.

"Демократична България" предлага да се направят серия от тестове, за да се установи кой вариант за гласуване с една карта на една машина ще бъде най-удобен за избирателите. В момента съществуват различни варианти на интерфейс заради необходимостта да се гласува с две бюлетини на един екран, но избирателите може да се объркат при неясна графична подредба.

И Общественият съвет към ЦИК пита за контролното броене на разписки

И Общественият съвет към ЦИК пита за контролното броене на разписки

От ОС предлагат "пълзящо броене"

От "Демократична България" предлагат да се направи извадкова проверка на хешове на машини след края на изборния ден с външния инструмент HashExtractor и резултатът да бъде публикуван незабавно. Чрез този инструмент ще се гарантира, че не е имала външна намеса в софтуера на отделните машини.