Изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември. Това обяви президентът Румен Радев по време на посещението си в Плевен.

Той посочи, че ще разпусне Народното събрание максимално бързо в съответствие с реда и изискванията на Конституцията.

Държавният глава обясни, че с избори 2 в 1 ще се спестят пари на хазната, както и времето на хората.

"Явно е, че двете кампании - за Народно събрание и за президент и вицепрезидент, ще протекат едновременно. Аз съм убеден привърженик на надпартийното съгласие и ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около големите цели - борбата срещу бедността и беззаконието за свободна и просперираща България", отбеляза той.

ЦИК се е подготвяла за отделни избори, но е готова и за избори 2 в 1

ЦИК се е подготвяла за отделни избори, но е готова и за избори 2 в 1

Ако изборите са отделно, то ще са нужни поне две седмици отстояние

По негови думи президентската кампания ще бъде още един ориентир за това кои партии и полити работят за бъдещето на страната и кои бранят корупционните системи.

Радев изрази очакване следващото служебно правителство да продължи да работи прозрачно и отговорно за изкореняване на корупцията от българските институции в интерес на гражданите.

Подкрепям ценности, а не партии и не съм упълномощил никого да говори от мое име, подчерта още президентът по отношение на спекулациите за евентуален политически проект на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков.

анкета

Какъв да е графикът за изборите?

Виж резултати

2в1, парламентарни с първи тур на президентските 52.7%

2в1, парламентарни с балотажа 14.4%

В отделни седмици 10.8%

Парламентарните да са първите 5.8%

Все едно, няма да гласувам 16.3%

В Плевен държавният глава участва в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на града.

В Скобелевия парк пред Панорама "Плевенска епопея 1877" той отдаде почит пред загиналите герои за свободата на България и ще поднесе венец пред костницата в парка.

В Панорама "Плевенска епопея 1877"Радев връчи Почетния знак на президента на отговорните за построяването на историческия паметник - кметът в периода 1971-1979 г. Андрей Романов и двамата проектанти арх. Иво Петров и арх. Пламена Цачева.

Държавният глава отбеляза, че обсадата на Плевен е епопея и като размах на военната операция, и като значение, и като военно майсторство и героизъм. "Макар и неуспешен, третият щурм на Плевен е важна страница в тази епопея и ние трябва да я препрочитаме, за да не забравяме никога цената на свободата", подчерта той.

Президентът припомни, че месеците след третия щурм са били решаващи и откриват пътя към Шейново, София и към българската свобода. "След месеци на кървава обсада именно руското оръжие беше преломът, който обърна хода на войната и благодарение на който днес имаме българската държава", посочи Радев. По думите му Плевен се е превърнал в град мемориал, където срещата със спомена отваря очите и дава отговор на не един въпрос на съвременниците на днешния ден.

14 ноември - датата на президентските избори

14 ноември - датата на президентските избори

Все още няма позиция дали изборите ще са 2 в 1