Централната избирателна комисия е изготвила примерни разчети и изборни книжа за следващите избори за президент и вицепрезидент. Ако бъде взето обаче решение да се проведат избори за във формата 2 в 1, изборната администрация ще преразгледа своите решения, за да бъдат улеснени максимално избирателите.

Това заяви на среща при президента Румен Радев председателят на ЦИК Камелия Нейкова. На дискусията при държавния глава следва да бъдат обсъдени различните варианти за провеждане на предстоящите през ноември два избора.

Официално: Отиваме на трети избори, БСП върна мандата на Радев

Официално: Отиваме на трети избори, БСП върна мандата на Радев

Румен Радев не пропусна отново да поласкае всички честни социалисти

ЦИК ще се справи с организацията на избори 2 в 1 въпреки трудностите, произтичащи от това. Ще бъдат нужни обаче между 1500 и 2000 нови машини за гласуване, тъй като подобен начин на упражняване на вота щяло да удължи времето с около 1 и половина пъти. От друга страна обаче закупуването на машини сега щяло да спести разходи за следващия местен вот през 2022, стана ясно още от аргументите на представители на ЦИК.

Ще бъде разработена симулация на гласуване, която ще бъде публикувана на страницата на ЦИК. Ще се инициира и мащабна разяснителна кампания, която трябва да започне възможно най-скоро, заяви Нейкова. "Каквото и да е решението, ЦИК ще организира така изборите, че изборният процес да не бъде поставен под риск."

анкета

Какъв да е графикът за изборите?

Виж резултати

2в1, парламентарни с първи тур на президентските 52.8%

2в1, парламентарни с балотажа 14.4%

В отделни седмици 10.8%

Парламентарните да са първите 5.7%

Все едно, няма да гласувам 16.3%

Ако изборите за парламент и президент се провеждат отделно, то времевото отстояние между тях следва да бъде поне 2 седмици, заяви още тя. Според Нейкова не е коректно да се счита, че отделни избори ще оскъпят двойно процеса. Все пак обаче при избори 2 в 1 щели да бъдат спестени значителни разходи за логистика и заплати на членовете на секционните избирателни комисии.

Още 2 000 машини били необходими за избори 2 в 1

Още 2 000 машини били необходими за избори 2 в 1

Това обяви заместник-председателят и говорил на ЦИК Росица Матев

"Разпределението на отговорностите между парламента и президентската институция предполага отделни избори. Още повече, че смесването на тези избори не се е случвало досега. Но пък отделни избори изискват много повече средства. Българите натрупаха чувствителна електорална умора, а в обществото все повече се говори за избори 2 в 1", коментира президентът Радев, който обаче не зае категорична позиция по казуса.

Такава на практика може да се очаква в момента на издаване на указа, с който държавният глава ще разпусне 46-то Народно събрание.

ЦИК най-затруднена от избори в последователни седмици

ЦИК най-затруднена от избори в последователни седмици

И техническото обслужване на машините в секциите в чужбина

Припомняме, за дата на президентските избори бе избрана 14 ноември. Очаква се президентът Румен Радев и ЦИК да уточнят дали президентските и извънредните парламентарни избори ще бъдат провеждани 2 в 1.