Централната избирателна комисия би била най-затруднена при избори със седмица разлика. Говорителят на комисията Цветозар Томов обясни пред БНТ, че най-голяма трудност ще се окаже пренастройването на машините за гласуване за секциите, които се намират в чужбина. За една седмица ще трябва технически да бъдат върнати у нас, пренастроени и изпратени в чужбина - именно това би било много трудно и най-вероятно ще се търси вариант за техническо обслужване на място.

Това и не зависи изцяло от усилията на ЦИК, обясни и Цветозар Томов. Важното според него е, че вече от днес има посочена една дата за отправна точка - 14 ноември, президентските избори, по които ЦИК вече може да започне да работи.

14 ноември - датата на президентските избори

14 ноември - датата на президентските избори

Все още няма позиция дали изборите ще са 2 в 1

Иначе - на една машина принципно би могло да се гласува и на двата избори едновременно. Решението е софтуерно и би могло да се направи. Гласуването би било обаче по-бавно и ЦИК ще трябва да помисли в тази посока отново с добра информационна кампания. Иначе техниката на гласуване ще си остане същата, хората са вече добре запознати, коментира Томов.

В момента ЦИК има възможност да закупи около 2400 машини, за да може да се осигурят достатъчно машини в големите секции. Целта е гражданите да гласуват спокойно.