Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Още около 2000 машини ще са достатъчни, за да се организират и проведат спокойно изборите за парламент и за президент в един ден. Това обяви заместник-председателят и говорил на ЦИК Росица Матева пред БНР.

Матева подчерта, че ЦИК е с намерение да има една хронограма за предстоящите избори за президент и парламент, но в момента са затруднени заради липсата на дата за парламентарния вот. Тя обясни, че ако има решение да се закупят още около 2 000 машини, ще се обяви обществена поръчка и е възможно изпълнителят по поръчката да не бъде досегашната фирма, доставчик на машините за вота. Според нея по-добре ще е изборите да са 2 в 1, като парламентарните се проведат на датата на първия тур на президентските, т.е. на 14 ноември.

Тя поясни, че разходите за избори 2 в 1 ще са по-ниски, защото едни и същи секционни и районни комисии ще организират и произведат и двата вида избори. "В предходни години възнагражденията за тези комисии не са били в двоен размер, а 100% за единия вид избори и 50% за другия. Ще се спести и от логистиката на бюлетини, машини и всички изборни книжа, ще се спести и от командировъчни разходи на членовете на комисиите извън страната", коментира Росица Матева.

анкета

Какъв да е графикът за изборите?

Виж резултати

2в1, парламентарни с първи тур на президентските 52.8%

2в1, парламентарни с балотажа 14.4%

В отделни седмици 10.8%

Парламентарните да са първите 5.7%

Все едно, няма да гласувам 16.3%

По думите ѝ все още не е предаден софтуерът от фирмата, осигуряваща машините за гласуване. "В договора е записано, че ще се плати цената по него, когато бъде изпълнена цялата работа, записана в него. Когато имаме констативен протокол, в който е записано, че целият софтуер е предаден, ЦИК има готовност да изплати остатъка от дължимите суми по договора с фирмата", увери говорителят на ЦИК.

Росица Матева отбеляза, че при провеждане на изборите за Народно събрание и за президент по отделно, би било добре да има поне две седмици между единия и другия вид избор. За това трябва да се пренастрои софтуерът, смарткартите отново се параметризират. Това е технологично време, което е необходимо, обясни тя.

14 ноември - датата на президентските избори

14 ноември - датата на президентските избори

Все още няма позиция дали изборите ще са 2 в 1