"Очевидно отделните партии в НС вече ще трябва да преговарят. Управление тази страна трябва да има, но то не трябва да бъде на всяка цена и не трябва да бъде това, което се случи с ИТН - да бъде представено едно листче с едни хора на него и да се каже - "хайде сега, подкрепяйте". Ние искаме да получим мандат този път. "Демократична България" е готова да получи мандат и да покажем как се преговаря в истинска коалиция в рамките на НС, не с плаващи мнозинства."

Това заяви депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев в предаването "Говори сега" по БНТ.

"Нашата цел в момента е да бъдем първа политическа сила, да предложим на страната ни адекватно управление, стабилно във времето и да модернизираме България. Това става не с деление, не с предизвикване на изкуствени скандали, а с много целенасочена политика, със спазване на принципи - нещо, което сме правили и досега", добави той.

Депутатът изрази надежда Народното събрание да успее да приеме окончателно законовите промени, с които Бюрото за защита на свидетели да бъде върнато обратно от главния прокурор на подчинение на Министерството на правосъдието. Той напомни съпротивата и срещу приемането на Закона за съдебната власт, който цели закриване на специализираните съд и прокуратура.

ДБ убедени, че ще получат мандат за съставяне на кабинет в следващото НС

ДБ убедени, че ще получат мандат за съставяне на кабинет в следващото НС

В този парламент станало ясно, че ИТН могат да съставят правителство, но не искат

Той каза, че вратата за разговори в бъдещ парламент с "Има такъв народ" и "Изправи се БГ. Ние идваме" е отворена и добави, че формациите имат добро взаимодействие и в 46-то Народно събрание. Той също такс припомни, че обединението не може да подкрепи управление с мандат на социалистите.

"Аз бих разсъждавал в посока дали е възможно в следващия парламент ние политиците да бъдем достатъчно убедителни, за да може да получим по-голяма подкрепа, с която да съставим успешен кабинет", каза Мирчев.

Хаджигенов не изключва коалиция на ИБГНИ, ДБ и проект на служебните министри

Хаджигенов не изключва коалиция на ИБГНИ, ДБ и проект на служебните министри

В ИТН той не вижда дори наченки на политическо поумняване

Попитан дали партия ГЕРБ би била удачен партньор за "Демократична България", ако е без Бойко Борисов. депутатът посочи, че "не сме разглеждали ГЕРБ в последната една година по никакъв начин". Добави, че когато става дума за съдебна реформа и необходимите за нея конституционни промени, които изискват големи мнозинства, тогава обединението ще разговаря с всички политически сили.

"Но тези разговори касаят съдебната система, а не общо правителство. Ние от години се борим срещу този модел. Не е възможно в момента, в който имаме силно представителство в Народното събрание, да направим трика от 2014 г. и да управляваме с тях", категоричен бе Мирчев.

На въпрос предстоящите президентски избори и как обединението ще участва той посочи, че предстои това да бъде обсъдено от колективните органи на коалицията. "По същия начин, когато ставаше въпрос за това дали да подкрепим мандат на ИТН нашите колективни органи взимаха решенията. Ние наистина си нямаме човек от джипката или от дивана", увери Мирчев.

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември
Обновена

Радев склони на избори 2 в 1, на 14 ноември

Президентът ще разпусне Народното събрание максимално бързо