Правната комисия не стигна до решение за закриване на спец съда и прокуратурата. Пето поредно заседание премина в хаос, в присъствието на главния прокурор Иван Гешев. Днес дебатът започна в 10 часа, в 14 часа заседанието прекъсна и се премести от едната в другата сграда на Народното събрание. Там дебатът приключи без решение, заради започването на заседанието по актуализацията на бюджета в пленарна зала.

В сградата се появи и представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. От думите му се разбра, че той е против реформата за закриване на спецправосъдието. Реформата водела до тотално блокиране на работата на ВСС, ако това се цели. Какво се цели с тези промени, попита той и си отговори: Предстои избор на председател на ВКС (б.а. в момента Лозан Панов) и тези промени, заедно с другите, подсказват истинската същност на нещата, смята той.

Магдалинчев призова "когато се правят промените - да се правят в срок, в духа на Конституцията, а не да се целят резултати в противоречието й".

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

Иван Гешев очаква реакции от Европа, ако се закрие спецправосъдието

И бум на престъпността, подобно на 90-те години

Атанас Славов от ДБ поиска, ако трябва на заседанията да се канят конституционни съдии, тъй като много често се чували твърденията за противоконституционност. Той даде за пример, че по европейски стандарт съдийската колегия трябва да има мнозинство, избрано от съдии, такова обаче в съдийската колегия и ВСС няма. Единственият начин да се доближим до Съвета на Европа е да се направи стъпка в правилната посока, категоричен бе той.

Славов реагира на това, че Магдалинчев е защитник на политическата квота при избора на магистрати и даде за пример кой е подкрепил неговата кандидатура.

"Разбирам аргументите ви за това, но важно е в съдийската колегия да се взема предвид, че там е различно и не би трябвало да е така", каза той.

Изненадващо думата взе Николина Ангелкова, ГЕРБ, която попита председателя на правна комисия кога ще работи НС. Тя попита защо на коляно и бързо се иска да се закрива спецсъдът и спецпрокуратурата.

Поискано бе и пленумът на ВСС да се произнесе по тези въпроси, поискали ли сте такова становище, попита тя. Председателят на комисията Андрей Михайлов отговори, че това е правено вече три пъти, а и по-рано вече е отговорил на Анна Александрова, ГЕРБ, на този въпрос, пак три пъти.

От ИТН готови да звънят на 112, за да гасят пожари в правната комисия

От ИТН готови да звънят на 112, за да гасят пожари в правната комисия

Заседанието започна с процедурни спорове

Мая Манолова взе думата, за да обясни, че спецправосъдието създава правозащитен проблем по отношение не на магистратите, а на българските граждани. Тя даде за пример, че повече от половината дела са завършили със споразумение, както и високия брой на делата по Закона за специални разузнавателни средства (от 2017 досега 14 066, а спецсъдът разрешил СРС в 85% от делата).

Иван Гешев взе отношение, че анализът на прокуратурата за действието на този закон, ако се приеме в този вид е, че делата в досъдебна фаза ще бъдат смачкани, трябва да се определи кой ще е компетентният съд и, прогнозата му е, че след две години делото срещу Митьо Очите може да започне отново в Бургас. Резултатът щял да е, че делата ще приключат практически безславно и ще има бум на дела за измами, организирани групи, убийства, телесни повреди, които никой не може да каже къде ще отидат и кога ще приключат.

Закриване на съд - това никога не се е случвало след 89 г., категоричен бе Гешев. Това ще доведе до правен хаос, магистратите остават извън съдебната система, ще се въведе и административен ръководител да влияе върху вътрешните убеждения на магистратите. Законът е писан на коляно и съдържа заглавие, това не е съдебна реформа, а катастрофа, смята главният прокурор. Огромно увеличение на тероризма и престъпността предвиди Гешев. Приемете каквото желаете, но отговорността оттук-нататък не е на прокуратурата, каза той.

Тодор Байчев съобщи, че БСП ще подкрепи законопроекта, но нямало да е на всяка цена.

Правната комисия върна Бюрото по защита на МП

Правната комисия върна Бюрото по защита на МП

Най-голям спор предизвика статутът на една сграда

Поради изтекло време до началото на пленарното заседание, правната комисия приключи без гласуване, а последните думи на председателя й Михайлов, ИТН, бяха, че явно 46-то Народно събрание няма да гласува закриването на спецправосъдието.

Припомняме, че в предишното Народно събрание тази тема мина поне гласуване на първо четене в комисия, макар и тогава от ИТН се изказаха, че не очакват тогавашният парламент да успее. 

След нея съпредседателят на ДБ Христо Иванов, който е сред вносителите на законопроекта, коментира, че не знае как ще продължи оттук-нататък темата.

Очевидно много хора не искат да се стигне до гласуване в зала, а много хора ги е страх, това е маскиране на големия проблем с прокуратурата, смята той. Иванов поиска да се пита Гешев дали може да отговори как като наблюдаващ прокурор по делото КТБ не е забелязал Пеевски, а Държавният департамент на САЩ го забелязал.

Относно постоянните позиции на ГЕРБ и прекъсвания в заседанията на правната комисия, Христо Иванов определи: Тежко зависими хора.

"Борисов еволюира в последните си стрийминги, тъй като казал Слава богу, че българският съд е независим." Уверявам ви, той нямаше предвид това. Те сега не могат нищо да направят, освен да обслужват Гешев, това се вижда", смята още той.

За тезата на Магдалинчев, че целта е намеса при смяната на председателя на ВКС, Христо Иванов припомни, че мандатът на Лозан Панов изтича, той няма право на втори мандат и не може да бъде причина за нищо. Този ВСС е тежко загубил всякакво обществено доверие, отдавна трябваше да са си обрали крушите от сградата, искам тяхната оставка, добави Иванов.

Той обаче изказа съмнение, че на ИТН не им достига смелост, макар 4 партии да са се явили със заявки за ликвидиране на този политически модел.

И след комисията обаче Боян Магдалинчев бе категоричен, че закриването на спецправосъдието не е реформа, защото една реформа би трябвало да се създава нещо ново, а не да закрива нещо съществуващо. Той отново говори за председателя на ВКС, а процедурата за това трябвало да се проектира 6 месеца по-рано или не по-късно от 4 месеца. "Ние сме в петмесечния срок, това е една от истинските причини, поради която се бавят част от тези промени. Този избор да не го направи този състав на този ВСС, а е в рамките на неговия мандат. Няма какво да се лъжем, това е истината, каза Магдалинчев.

И Иван Гешев коментира на тръгване: "В предизборна ситуация сме, в предизборна агитация сме, надявам се интересите на българските граждани и общество да са на първо място, макар че вече съм скептик."

Припомняме, че законопроектите за закриването на специализираните прокуратура и съд са внесени от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме", като идея са подкрепени от ИТН и БСП. В началото на работата на служебното правителство правосъдният министър Янаки Стоилов поиска анализ на работата на специализираното правосъдие. Екипът на Стоилов също излезе с предложение за реформа в съдебната система