Не се случва юридическа реформа, а юридическа катастрофа. Отново с тази теза главният прокурор Иван Гешев дойде да присъства на заседанието на правната комисия тази сутрин, която ще разгледа няколко законопроекта за промени - в Бюрото по защита на свидетелите и за закриване на специализираното правосъдие.

И на заседанието миналата седмица Иван Гешев и други представители на прокуратурата дойдоха, но заседанието бе провалено заради липсата на кворум.

Гешев оспорва пред КС задължението си да се явява в парламента

Гешев оспорва пред КС задължението си да се явява в парламента

Съгласно чл. 24 от Правилника на НС "най-малко веднъж на всеки три месеца" той трябва да се отчита пред депутатите

"През последните дни слушам политическото клише - юридическа реформа. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, какво обикновено. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо", каза Иван Гешев. Той няколко пъти повтори, че от приемането на тези законопроекти ще обезкостят прокуратурата, но не само - те са "обезкостяване" и "тричане" на целия български народ, който ще плати цената.

"Това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността в размер, може би, до този, който беше през 90-те години. Това е обезкостяване и тричане на българските граждани и общество, и на тяхната сигурност", добави той.

Също няколко пъти главният прокурор повтори, че прокуратурата няма да носи отговорност за това, което се случва, тъй като прокуратурата само изпълнява законите, а не ги прави и приема.

Шефът на правната комисия в НС съзря заплаха в думите на Иван Гешев

Шефът на правната комисия в НС съзря заплаха в думите на Иван Гешев

"Не смейте да ме викате повече", казал завоалирано главният прокурор на комисията

Иван Гешев е сигурен, че приемането на промените ще има реакция и от Европа и европейските институции. "Много от предлаганите промени не само противоречат на Конституцията на РБ, но и противоречат на европейските ценности", посочи Гешев, който е сигурен, че макар и по-късно, онези институции и международни партньори, които сега са изключително удовлетворени от работата си с българската прокуратура, ще реагират.

Според него с предложените законопроекти ще се стигне до застрашаване на защитаваните свидетели. "Ще използвам житейския термин - смачкване на най-важните дела в държавата - фактически и практически. Говоря за дела срещу лица, които медиите наричат, олигарси. Срещу организираната престъпност, свързана с убийства, изнасилвания, телесни повреди, телефонни измами и какво ли още не", предупреди обвинител номер едно и даде за пример дела като Митьо Очите, Арабаджиеви, Бобокови, Баневи ще бъдат разпределени по окръжни съдилища в Бургас, Пловдив, Плевен и т.н. и то след два или три години, колкото е срокът да се реши подсъдността. "Как ще бориш примерно Димитър Желязков в един малък град, където всички се познават?"

Това ще е пълен крах на борбата с престъпността и регрес, въпреки отчетените добри резултати.

Поканиха главния прокурор и в Комисията по правни въпроси

Поканиха главния прокурор и в Комисията по правни въпроси

Андрей Желязков е изпратил покана за четвъртък

Иван Гешев предупреди, че с предлаганите законопроекти ще бъдат отблъснати и демотивирани да работят редица професионалисти, тъй като се прави реално е реподбор на магистрати.

"Никой не се интересува от човешките съдби в тези структури, никой няма да бъде мотивиран вече да бъде прокурор."

На въпрос обаче има ли нужда от подкрепа, Гешев заяви: "Прокуратурата няма нужда от подкрепа, имат нужда българските граждани от подкрепа срещу престъпността. Правният хаос ще бъде платен и цената е сигурността, животите и спокойствието на българските граждани." "Ние казваме какви са последствията, ние като прокуратура нямаме проблем."

Шефът на Бюрото за защита: Не сме преторианска гвардия на Гешев

Шефът на Бюрото за защита: Не сме преторианска гвардия на Гешев

Мястото на Бюрото било в прокуратурата

Припомняме, днес правната комисия трябва да разгледа преминаването на Бюрото за защита на свидетели, e под ръководството на главния прокурор от 2014 г., към Министерство на правосъдието. През март месец тази година в Конституционния съд бе внесено искане на президента за тълкуване срещу разпоредби от текстовете в Закона за съдебната власт, с които структурата получи полицейски правомощия. Именно служители на Бюрото по защита влязоха в президентството, за да търсят документи във връзка с разследването срещу секретаря на президента Пламен Узунов една година преди това.

Законопроектите за закриването на специализираните прокуратура и съд са внесени от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме", като идея са подкрепени от ИТН и БСП. В началото на работата на служебното правителство правосъдният министър Янаки Стоилов поиска анализ на работата на специализираното правосъдие. Екипът на Стоилов също излезе с предложение за реформа в съдебната система.