Президентският съветник Пламен Узунов поискал от ДАНС достъп до "строго секретна" информация месец преди своя арест, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на ДАНС.

От ДАНС са дали официална позиция по повод информация в медиите за липса на основание за извършване на проучване на Пламен Узунов за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация.

За заемане на поста Секретар по правни въпроси и антикорупция се изисква достъп до класифицирана информация. Той е в Списъка със служителите и задачите за достъп до класифицирина информация на служителите в Администрацията на президента. Списъкът е утвърден от главния секретар на президента, той и ръководител на организационната единица, и е изпратен в ДАНС.

На 10 юни в ДАНС е получено искане за проучване на Узунов до ниво "Строго секретно", подписано от Главния секретар, придружено със съгласие, подписано лично от лицето, както и всички изискуеми документи за стартиране на процедура, верифицирани с подпис на самия Узунов.

Припомняме, на 19 юни бе арестуван президентският съветник Пламен Узунов. Предполага се, че причината за задържането му са разменените съобщения с бизнесмена Пламен Бобоков. След това той бе пуснат на свобода. Според Узунов обвиненията към него са безпочвени.

На 9 юли, малко след като прокурори и тежко въоръжени полицаи нахлуха в сградата на президентската администрация, стана ясно, че е задържан край Пловдив и президентският секретар Пламен Узунов.

Прокуратурата проверява Узунов за търговия с влияние заради чат комуникация с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков. От приложените от държавното обвинение снимки на чатове между двамата става ясно, че Бобоков е получил от Узунов съдебното решение, с което се отменя забраната за плаване на кораба "Бадр". Секретарят го е изпратил на бизнесмена 6 дни, преди решението да бъде публикувано в сайта на Върховния административен съд.