Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени - никога и по никакъв повод не съм взимал, не ми е предлагана облага.

Това заяви пред bTV президентският секретар по правни въпроси Пламен Узунов. Той добави, че държи името му да бъде изчистено.

Миналата седмица прокуратурата обяви, че той е общувал с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и е осъществявал "търговия с влияние". Днес държавното обвинение разпространи скрийншотове на съобщения между Бобоков и Prezident-Pl. Uzunov. Те касаят три отделни случая, за които двамата обменят информация през 2019.

Узунов е бивш директор на пловдивската полиция, напуска системата на МВР през август 2015 г., за да се завърне като министър на вътрешните работи в служебния кабинет, съставен от президента Румен Радев. В момента е секретар на държавния глава по правните въпроси.

Прокуратурата правела внушения за комуникацията на секретаря Пламен Узунов

Прокуратурата правела внушения за комуникацията на секретаря Пламен Узунов

Това становище изразиха от пресцентъра на презиндентството

Узунов обясни, че обвинение за търговия с влияние се доказва трудно, но той не разчита на прокуратурата. Той обясни, че познава само Пламен Бобоков, но не и неговия брат.

"Контактувал съм с него през годините, налагало го е служебната ми дейност. Във всяка една делегация, когато бъдат подадени лицата, които ще придружават президента - моята длъжностна характеристика изисква да извърша проверка на фирмите и лицата. Ако има съмнителни те трябва да бъдат спрени и да не пътуват с президента. При него подобно нещо не съм установявал"", каза Узунов и допълни, че това е причината да осъществят контакт.

Разностранна кореспонденция между Бобоков и Узунов засичат разследващите

Разностранна кореспонденция между Бобоков и Узунов засичат разследващите

Искат материали от правосъдното министерство и от президентството

Секретарят на президента заяви, че изпитва уважение към Пламен Бобоков, защото е интелигентен човек, но уточни че не знае много за личния му живот, въпреки че са приятели.

Той посочи, че държавното обвинение е разпространило собствена интерпретация на неговите показания.

"Доброволно заявих, че ще окажа пълно съдействие, предадох мобилния си телефон. Уведомиха ме, че трябва да отидем до дома ми, за да извършат проверка и претърсвания. С голямо учудване установих, че там, където живея има полицейски бус, автопатрул и два мотора, а навън беше пълно с полиция. Съжалих следователя, защото му се наложи да ги отпрати, а в този момент започнаха да прииждат медии", посочи Узунов.

Той беше категоричен, че към момента е свидетел, а не обвиняем. "Разликата между свидетеля и обвиняемия е, че обвиняемият има повече права - да не дава обяснение, има право на защитник. Свидетелят трябва да се яви, трябва да разясни. Възможно е прокуратурата да прецени и да ме обвини, но аз нямам никакви притеснения и съм спокоен", добави той.

Бобоков ходатайствал за назначаването на Николай Николов за прокурор

Бобоков ходатайствал за назначаването на Николай Николов за прокурор

Страхувам се за живота си

Пламен Узунов добави, че от дома му са иззети стар мобилен телефон и една флаш памет. По думите му дори не знае какво има на преносимият хардуер, защото била останала в дрехите му. "Аз не бях готов да отговарям на въпроси, защото не знаех, че прокуратурата е разпространила такава "интерпретация" на чатовете", каза още Узунов.

Секретарят на президента коментира и решението на Върховния административен съд за либийски кораб, което не е било подписано, но Узунов го е притежавал и изпратил на Бобоков. "В края на 2018 г. назряваше дипломатически скандал за противозаконно отнемане на либийски танкер под името БАДР в български териториални води. Още тогава президентството беше настойчиво търсено от либийската страна. Още тогава беше сформиран екип, който да проучи случая, за да предотвратим скандал и обявяването на България за пиратска държава", обясни Узунов.

"В цялата организационна дейност при мен е попаднало и въпросното решение. Нямам спомен кой ми го е изпратил", уточни той и добави, че няма познати магистрати във ВАС.

Арестуваха президентския секретар Пламен Узунов

Арестуваха президентския секретар Пламен Узунов

Той се разследва за търговия с влияние

Узунов обяви, че не познава юриста Николай Николов от Русе, за който Пламен Бобоков призна, че е "ходатайствал", за да бъде назначен за градски прокурор. Той добави, че никой не го е молил да лобира за него, както и че той няма компетенции и власт за подобно назначение.

Той отрече да се е занимавал по случай за руски гражданин за придобиване на българско гражданство, каквито данни имаше в разпространената кореспонденция от прокуратурата.

"Нека прокуратурата да покаже какви ангажименти съм поел и какво съм изпълнил. Това, че някой ми е изпратил някаква бланка - знаете ли колко неща ми изпращат. Не съм поемал ангажименти към никого за подобно нещо, а и нямам власт да го направя, това е абсурдно", заяви Узунов.

Той обяви, че целта е да се навреди на президента Румен Радев, а той се ползва за средство. Посочи, че с държавния глава са обсъждали казуса и все още не е загубил неговото доверие.