Прокуратурата проверява над 200 GB комуникация между обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и Пламен Узунов, секретар по правните въпроси и антикорупция на президента Румен Радев, съобщиха от Спецпрокуратурата.

Комуникацията може да има отношения към Узунов, когато бе служебен министър на МВР от 27.01.2017 г. до 04.05.2017 г. в кабинета "Герджиков" (след падането на втория кабинет "Борисов"), а и като представител на администрацията на държавния глава, пишат от държавното обвинение.

От председателя на Върховния административен съд е изискана и справка за администрирането и движението на новото дело: "за престъпно сдружение с цел търговия с влияние", по което днес в Следствения отдел при Спецпрокурата е призован за разпит Пламен Бобоков. Исканата информация е с оглед на оповестената информация, събрана след анализ на изготвена компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от Пламен Бобоков. Иска се и информация за магистратите и служителите, които са имали отношение към това дело.

Разпитвали Бобоков за есемесите

Разпитвали Бобоков за есемесите

Сам показал на прокурорите кореспонденцията между него и Пламен Узунов

От Спецпрокуратурата си позволиха да публикуват снимков материал за разследване, което водят в момента от комуникацията между Пламен Бобоков и "Prezident-Pl. Uzunov" за три отделни случая:

Първият случай е искане от 10 август 2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. След проведено интервю, на 13 септември 2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата за българско гражданство заради възражение от страна на ДАНС, поради причини засягащи националната сигурност на Република България. Видно от кореспонденцията, осъществена чрез мобилно приложение, на 22 януари 2019 г. Пламен Бобоков изпраща до "Prezident-Pl. Uzunov" снимка на неуважената молба на руския гражданин.

Снимка 484812

Източник: ПРБ

Вторият случай е серия от съобщения, при които Пламен Бобоков изпраща до "Prezident-Pl. Uzunov" данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД "Национална полиция" за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. От Спецсъда твърдят, че общуването по този случай между Пламен Бобоков и "Prezident-Pl. Uzunov" е била на 11-12 април 2019 г., 06 юни 2019 г. и на 06 ноември 2019 г.

Съобщенията от юни и от ноември 2019 г. на Пламен Бобоков до "Prezident-Pl. Uzunov" имат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, предоставен от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) при регистрирането на документа.

Снимка 484813

Източник: ПРБ

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. Пламен Бобоков иска от "Prezident-Pl. Uzunov" съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. "Prezident-Pl. Uzunov" информира Пламен Бобоков, че става дума за две коли с марка "Майбах", собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.

Снимка 484814

Източник: ПРБ

По тези три случая от прокуратурата поискаха цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР. От Министерство на правосъдието и от Президентството на Република България са изискани за послужване всички материали, които имат отношение към предмета на доказване по наказателното производство материали, пишат от Спецпрокуратурата.

Снимка 484815

Източник: ПРБ

Арестуваха президентския секретар Пламен Узунов

Арестуваха президентския секретар Пламен Узунов

Той се разследва за търговия с влияние

Припомняме, Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев. Узунов бе арестуван на 19 юни 2020 по предполагаема причина - разменени съобщения с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

В политиката Пламен Узунов влезе като вътрешен министър в служебното правителство с премиера Огнян Герджиков и стана известен тогава със сигнала в прокуратурата, който подаде вече отстранения главен секретар на МВР Георги Костов, че му е оказван натиск да напусне и е бил заплашван. Няма информация за развитие по сигнала.

Кариерата на Пламен Узунов преминава в полицията в Пловдив, като стига до директор на областната дирекция в града.

Братята Атанас и Пламен Бобокови бяха арестувани след акция в домовете и в офисите им, която се проведе заедно с акцията срещу бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков.

Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени, категоричен Пламен Узунов

Обвиненията за търговия с влияние са безпочвени, категоричен Пламен Узунов

Според него се цели да се навреди на презиндета, а той бил средството

От предишни снимки на чатове между двамата, оповестени от прокуратурата, става ясно, че Бобоков е получил от Узунов съдебното решение, с което се отменя забраната за плаване на кораба "Бадр" и то много преди то официално да бъде публикувано. Танкерът "БАДР" бе задържан на бургаското пристанище от края на 2017 г. Това стана заради спор за финансови задължения между българско търговско дружество и либийска компания, която е собственост на либийската държава. Самият танкер "БАДР" бе преименуван след смяната на собствеността на "БДИН".

Пламен Узунов е секретар по правни въпроси и антикорупция на Президента на Република България. Преди три години името му и по-точно една негова снимка бе в основата на скандал, в който от ГЕРБ поискаха оставката му. Снимката е на Узунов, който е облечен като Хитлер. Узунова тогава заяви, че е от новогодишно парти и е карнавална.

Прокуратурата правела внушения за комуникацията на секретаря Пламен Узунов

Прокуратурата правела внушения за комуникацията на секретаря Пламен Узунов

Това становище изразиха от пресцентъра на презиндентството